4 mei

Voor veteranen was de herdenking op 4 mei 2020 bijzonder. In plaats van een plek op de Dam bracht een aantal veteranen hun persoonlijke eerbetoon aan gevallen oorlogsslachtoffers dit jaar online.

Reden hiervoor was de gewijzigde opzet van de Nationale Herdenking vanwege het coronavirus, zonder veteranen en zonder publiek. Om toch de bijzondere verhalen, ervaringen en levenslessen over vrijheid te delen ontwikkelde het Veteraneninstituut een digitaal erecouloir, waarin 18 veteranen hun verhaal vertellen.

Bekijk video

4 & 5 mei 2020

Het digitaal erecouloir is door diverse media bekeken en de verhalen van veel jonge en oudere veteranen hebben, ondanks het ontbreken van de traditionele ceremonie, de bevrijdingsfestivals en de vieringen van 75 jaar vrijheid, veel publiek bereikt. Kijk met ons mee terug op deze bijzondere editie van 4 en 5 mei.

Erecouloir 2020

Ontmoet de 18 veteranen die deelnemen aan het digitale erecouloir van 2020. Aan wie denken zij op 4 mei?

Ga naar de digitale erecouloir

Erecouloir 2019

Veteranen Lisette en Arjan namen vorig jaar deel aan de erecouloir. In onderstaande video vertellen zij over deze indrukwekkende ervaring.

 

Veteranen hebben ieder hun eigen reden om deel te nemen aan de erecouloir. Lees hieronder interviews met veteranen die in 2019 ook in de erecouloir stonden.

75 jaar vrijheid

In 2019 en 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Op de speciale themapagina lees je de indrukwekkende verhalen van Tweede Wereldoorlog-veteranen.

Bekijk de themapagina