Home » Ontmoeten » 4 & 5 mei

Nederland herdenkt op 4 mei alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, en daarna in oorlogssituaties en vredesoperaties. De daaropvolgende dag, 5 mei, vieren we onze vrijheid. Veteranen zetten zich wereldwijd in voor vrede, vrijheid en veiligheid. Veteranen zijn dan ook onlosmakelijk met 4 en 5 mei verbonden.

Klik voor meer informatie over het erecouloir én het speeddaten op onderstaande buttons.

Vrijheid. Powered by veteranen.

Van half april tot en met 5 mei brengt het Veteraneninstituut onder de noemer ‘Vrijheid. Powered by veteranen.’ onder de aandacht dat veteranen een aanzienlijke bijdrage leverden aan het tot stand komen en in stand houden van vrijheid wereldwijd. Wat is vrijheid? Hoe is het om te werken in een land waar geen of beperkte vrijheid is? Tot en met 5 mei delen veteranen in filmpjes, via (lokale) media en tijdens het speeddaten op de bevrijdingsfestivals onder het motto ‘Vrijheid. Powered by veteranen.’ over hun relatie met vrijheid.

Vrijheid powered by veteranen

Tijdens uiteenlopende missies, van Nieuw-Guinea en Korea tot Mali en Afghanistan , ervoeren veteranen van dichtbij dat de vrijheid zoals wij deze in Nederland kennen niet vanzelfsprekend is. Thamara Batenburg, tussen 1997 en 1999 uitgezonden naar Bosnië, Macedonië en Kosovo:  “Als je er in de praktijk hebt gestaan, hebt gezien en gevoeld, dan weet je wat het belang van echte vrijheid is.”