Home Ontmoeten Veteranendag

Veteranendag

Veteranen worden namens de Nederlandse samenleving ingezet in oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden. Daarmee heeft Nederland sinds 1940 ruim 675.000 militairen ingezet tijdens drie oorlogen en ruim honderd vredesmissies. Tijdens de verschillende veteranendagen georganiseerd door de (lokale) samenleving, tonen de samenleving en de Nederlandse overheid hun erkenning en begrip.

Corona en de Nederlandse Veteranendag

Op donderdag 2 april heeft het Dagelijks Bestuur van het Nationaal Comité Veteranendag moeten besluiten dat een feestelijke Nederlandse Veteranendag zoals we die al vijftien jaar kennen, niet wenselijk en mogelijk is. Dat betekent een afgelasting van alle fysieke delen van de dag: de bijeenkomst op het Malieveld, het defilé voor Z.M. de Koning, de medaille-uitreiking op het Binnenhof, de openingsceremonie in de Ridderzaal en de fly-past. Het campagneteam van het Nationaal Comité Veteranendag werkt nu een alternatief, niet-fysiek, programma uit. Op 15 april a.s. zal het comité daarover beslissen en volgt nadere informatie.

Elk jaar, op de laatste zaterdag van de maand juni, vindt de Nederlandse Veteranendag plaats in Den Haag. Een defilé in de binnenstad en een manifestatie op het Malieveld zijn het decor voor deze dag. Sinds 2005 is de Nederlandse Veteranendag dé dag waarop de samenleving in brede zin haar erkenning en waardering voor het werk van veteranen uitdrukt.

Ga naar de website
Ga naar Mijn Vi

Krijgsmacht Veteranendagen 2020

 • Koninklijke Landmacht:
  de KL organiseert dit jaar geen Veteranendag.
 • Koninklijke Marine:
  Afgelast
 • Koninklijke Luchtmacht:
  de KLu Veteranendag wordt dit jaar gehouden op woensdag 23 september 2020.
 • Koninklijke Marechaussee:
  de KMar Veteranendag wordt dit jaar gehouden op vrijdag 2 oktober 2020.
  Meld je via Mijn Vi aan voor de Krijgsmacht Veteranendagen.

Lokale Veteranendagen

Steeds meer gemeenten organiseren een lokale veteranendag. Op deze dag kunnen gemeenten van dichtbij laten zien dat zij waardering hebben voor het risicovolle werk dat veteranen verrichten in opdracht van de Nederlandse samenleving. Een overzicht van de lokale veteranendagen die bij het Veteraneninstituut bekend zijn,  staan in de agenda.

Agenda

Tips voor gemeenten

Werkt u bij de gemeente en bent u op zoek naar tips voor het organiseren van een veteranendag? Klik op onderstaande link voor informatie én inspiratie.

Tips voor organisatie veteranendag