23 december 2014
Home Nieuws NRC-Lezerfonds helpt Libanonveteraan Ernst Jan Knol

NRC-Lezerfonds helpt Libanonveteraan Ernst Jan Knol

Elk jaar zamelen NRC-lezers geld in. Dit geld wordt uitgekeerd aan sociale fondsen in grote steden, aan medische hulp voor uitgeprocedeerde asielzoekers, crisisopvang van vrouwen en kinderen, hulp aan daklozen en kerstdiners voor eenzame ouderen. Dit jaar ontving Libanonveteraan Ernst Jan Knol (54) Via de Prins Bernhard Stichting financiële steun om te kunnen verhuizen naar een woning waar hij rust hoopt te vinden.

Ernst Jan klopte via zijn maatschappelijk werker aan bij de Prins Bernhard Stichting. Aart Vos, commandeur b.d. en voorzitter van de Prins Bernhard Stichting tegen NRC: “Wat de Prins Berhard Stichting doet kun je beschouwen als kameradenhulp. Veteranen hebben iets voor het land gedaan en zijn daarna in moeilijkheden geraakt. Zelf hulp zoeken doen ze meestal niet. Ze willen vaak niks meer met Defensie te maken hebben. En ze zijn er ook te trots of te eigenwijs voor. Intussen stapelen de moeilijkheden zich op. Daar kan iedereen in terecht komen, al of niet door eigen schuld. Werkgevers zeggen dat er niet met je te werken valt, omdat je ruzie zoekt en een kort loontje hebt. Je wordt ontslagen. Je huis uitgezet. je doet iets doms. En ineens zit je in de schuldhulpverlening. Dan valt er niks te lachen”.

Gelukkig gaat het steeds beter met Ernst Jan: “Ik heb twee zoons en die hebben me wakker hebben gemaakt. Ik kreeg bovendien via het Veteraneninstituut een maatschappelijk werker die me goed ligt. Een geweldige kerel. Het gaat steeds beter. Ik wéét hoeveel veteranen er volkomen aan de grond zitten. Hun wil ik wijzen op de mogelijkheid van steun. Daarom doe ik mijn verhaal hier”.

Het hele artikel is te lezen in NRC Next van maandag 22 december 2014. Een deel van het artikel is ook op de website van NRC Next te lezen. Meer informatie over de Prins Bernhard Stichting is te vinden op de website van de gezamenlijke militaire fondsen.

Bron: NRC Next, d.d. 22 december 2014.