Home » Nieuws » Nieuwe expositie in Museum Bronbeek: Gevangen in beeld 10 augustus 2018

Hoe overleef je een van de grootste Japanse krijgsgevangenkampen? Henk Brouwer deed dat in kamp Changi vooral door te tekenen, schrijven en ’muziek te maken’. Een deel van zijn werk is nu te zien in Museum Bronbeek. Met een veteranenpas is de toegang tot Museum Bronbeek gratis.

Henk Brouwer werkte voor de oorlog als tekenaar bij een reclamebureau. Hij werd net als vele andere Nederlanders die indertijd in Nederlands-Indië woonden, opgeroepen voor de dienstplicht bij het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Nadat het KNIL verslagen was, kwamen de soldaten in krijgsgevangenkampen terecht. Zo ook Henk Brouwer. In Changi verbleven ruim 50.000 krijgsgevangenen. Voornamelijk Britten en Australiërs, maar ook een paar duizend Nederlanders. Hij kwam hier in 1942 terecht na eerdere gevangenschappen op Java, Soerabaja en Batavia.

Bizarre realiteit
De gevangenen stonden bloot aan mishandelingen, dwangarbeid, honger en allerhande ziekten. Iedereen probeerde op zijn manier zich in leven te houden. Henk Brouwer deed dat onder meer door te tekenen. Met talloze potloodschetsen en een aantal prachtige aquarellen, legde hij het dagelijkse leven in het kamp vast. Ook maakte hij zo’n 300 portretten van zijn medegevangenen. Zo bood hij de bizarre realiteit waarin hij en velen anderen leefden het hoofd.

Muzikaal
Naast een getalenteerd tekenaar, was Henk Brouwer ook zeer muzikaal. In het kamp miste hij vooral zijn piano. Om het pianospelen niet te verleren maakte hij van allerlei materialen een klankloze piano. In de fraai vormgegeven expositie staat hiervan een replica.

Mobilisatie-Oorlogskruis
De tentoonstelling werd op donderdag 9 augustus  geopend door Menno Brouwer, de in Zuid Afrika wonende zoon van Henk Brouwer. Hij las een stuk voor uit het journaal van zijn vader. Postuum ontving Menno Brouwer een Mobilisatie-Oorlogskruis voor zijn vader.

Meer informatie

(foto’s: Karin Veenendaal)