18 maart 2016
Home Nieuws Nieuwe commandant voor Korps Mariniers

Nieuwe commandant voor Korps Mariniers

Brigadegeneraal der mariniers Frank van Sprang is sinds vanochtend de nieuwe commandant van het Korps Mariniers. Op de Rotterdamse Van Ghentkazerne nam hij de functie over van ranggenoot Richard Oppelaar.

Van Sprang vertelde dat ‘verbinden’ een van de centrale thema’s is voor de komende jaren. Daarmee doelde hij niet alleen op de samenwerking met de vloot. “Juist ook met andere operationele commando’s. In deze krappe financiële tijden kunnen we ons niet veroorloven om capaciteiten te dupliceren. Elkaar aanvullen, is de sleutel voor succes. Het doet mij dan ook deugd dat een aantal primaire partners aanwezig is. Specifiek gaat mijn aandacht uit naar 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen. Hiermee hebben de mariniers affiniteit als lichte infanterist en special forces operator.

Uniek DNA

De aanwezigheid van 400 (aankomend) mariniers van het trainingscommando uit Doorn en het Rotterdamse opleidingscentrum deed Van Sprang goed. “Het unieke DNA waarmee we de mariniers injecteren tijdens de opleidingen is hard nodig voor de toegewezen taken en de omstandigheden waaronder in de huidige tijd wordt geopereerd.”

Marinierskapel

Onder de 500 genodigden waren afgevaardigden van de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers verzorgden de muzikale omlijsting van de ceremonie. De muzikanten hebben het vandaag druk. Vanavond staan ze ook op de bühne voor een concert in het Maastrichtse Expo- en Congres Centrum (MECC).

Korps Mariniers

Het Korps Mariniers is expeditionair, snel inzetbaar en veelzijdig. Het korps is gespecialiseerd in maritieme operaties met lichte amfibische infanterie-eenheden. Mariniers zijn voor langere tijd inzetbaar onder alle klimatologische en geografische omstandigheden. Zij zijn inzetbaar voor de verdediging van het NAVO-grondgebied en onze overzeese Rijksdelen. Daarnaast doen zij mee aan vredes-, crisisbeheersings- en humanitaire missies.

Bron: Defensie.nl