28 september 2020
Home Nieuws Nederlandse militairen naar Jordanië

Nederlandse militairen naar Jordanië

Het kabinet gaat België helpen bij de inzet van F-16’s tegen ISIS.

Bron: Ministerie van Defensie

De Nederlandse bijdrage bestaat uit circa 35 militairen gedurende ongeveer een jaar. De militairen gaan de eenheid van de Belgische F-16’s beveiligen op de basis in Jordanië.

De Belgische straaljagers worden vanaf oktober 2020 vanuit Jordanië ingezet in Irak en Noordoost-Syrië. De eerste Nederlandse militairen worden in de loop van de herfst uitgezonden, op zijn vroegst vanaf oktober. De bijdrage bouwt voort op de eerdere samenwerking met België tijdens de inzet van Nederlandse en Belgische F-16’s in de strijd tegen ISIS. België en Nederland voorzagen elkaar toen afwisselend van force protection.

De bijdrage is nodig omdat ISIS nog steeds een bedreiging en een bron van instabiliteit aan de randen van Europa vormt. Minister Ank Bijleveld van Defensie: “ISIS pleegt maandelijks nog altijd tientallen aanslagen tegen de Iraakse overheid, veiligheidstroepen en andere bevolkingsgroepen. Ze worden hiervoor deels vanuit Syrië voorzien van wapens, munitie en grondstoffen voor geïmproviseerde explosieven.”

Het leiderschap van de Iraakse ISIS-netwerken bevindt zich grotendeels in Syrië. “De strijd tegen ISIS en de stabilisatie van Irak vergen een lange adem”, zegt Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. “Mede dankzij Nederland bestaat het ISIS-kalifaat niet meer. Maar we moeten waakzaam blijven, om een terugkeer te voorkomen. Daarom blijft Nederland een bijdrage doen.”