14 november 2014
Home Nieuws Nederland verlengt bijdrage aan antipiraterijmissie EU

Nederland verlengt bijdrage aan antipiraterijmissie EU

In de wateren bij Somalië

Nederland verlengt zijn deelname aan de antipiraterijmissie van de Europese Unie, Atalanta, voor de kust van Somalië met een jaar, tot eind 2015.

Daarvoor worden volgend jaar twee marineschepen ingezet. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Hennis van Defensie. Nederland levert sinds 2009 een bijdrage aan anti-piraterijoperaties in de wateren bij Somalië.

Het aantal kapingen is sinds 2012 sterk gedaald. Sinds het voorjaar van 2012 is er geen succesvolle kaping van een koopvaardijschip geweest. Om deze positieve trend voort te zetten blijft de bestrijding van piraterij nodig, zowel op zee als op land. De internationale inzet op land is nodig om Somalië te helpen de onderliggende oorzaken van piraterij aan te pakken. Naast de inzet van marineschepen zet Nederland daarom ook in op meer veiligheid en stabiliteit in Somalië, door bij te dragen aan training van het Somalische leger en de opbouw van Somalische en regionale maritieme instituties.

De Nederlandse bijdrage aan NAVO-antipiraterijmissie Ocean Shield wordt niet verlengd. Het schip dat daarmee vrijkomt wordt aangeboden aan de NAVO Standing Naval Maritime Group (SNMG), het snel inzetbare vlootverband van de NAVO.

Bron: Defensie 14-11-2014