Home » Nieuws » “Morgen, 5 mei, hebben we te danken aan de mensen die we vandaag herdacht hebben” 14 april 2017

Veteranen lever(d)en een aanzienlijke bijdrage aan het tot stand komen én in stand houden van vrijheid wereldwijd. Ze zetten zich dagelijks wereldwijd in voor vrede, vrijheid en veiligheid. Veteranen zijn onlosmakelijk verbonden met 4 & 5 mei: het herdenken en vieren van vrijheid.

Vrijheid. Powered by veteranen.

De komende weken brengt het Veteraneninstituut dit extra onder de aandacht van het Nederlandse publiek onder de noemer ‘Vrijheid. Powered by veteranen’. Want veteranen weten hoe het is om te werken in een land waar geen of beperkte vrijheid is.

We vertellen je de verhalen van veteranen die zijn ingezet in dienst van de vrede en geven je de kans om zelf na te denken over wat vrijheid voor jou betekent.

4 mei: Nationale Herdenking            

Op deze dag herdenken we alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en in oorlogssituaties en vredesoperaties erna.
Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam op 4 mei vormen 60 veteranen het erecouloir. De veteranen staan van het Paleis op de Dam tot aan het Nationaal Monument opgesteld.

Wim stond vorig jaar in het erecouloir:

“Morgen, 5 mei, hebben we te danken aan de mensen die we vandaag herdacht hebben. Wat een helden.”

Klik hier voor meer informatie over het erecouloir op de Dam en kijk welke veteranen er dit jaar in het erecouloir staan!

5 mei: Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag vieren we de vrijheid! Kom jij ook speeddaten met veteranen op één van de vijftien Bevrijdingsfestivals? Vraag ze alles over hun werk en ervaring. Want hoe is het om te werken in oorlogsgebied?

Bas staat dit jaar op het festival in Zwolle:

“Ik vind het belangrijk om mensen daar bewust van te maken, en om te delen waarom wij militairen dit werk doen. Het klinkt al snel als een reclamepraatje, maar de meesten die op missie gaan, die doen dat omdat ze graag iets voor anderen willen betekenen.”

Klik hier voor meer informatie over het speeddaten op één van de Bevrijdingsfestivals en kijk met welke veteranen je kunt speeddaten!

Benieuwd naar wat we allemaal voor je in petto hebben? Houd dan onze website in de gaten en volg ons op Facebook en Twitter!

Op 4 en 5 mei staat het herdenken en vieren van vrijheid centraal en daarom zullen we je de komende tijd laten zien wie de veteranen zijn en wat zij doen. Wat is vrijheid? En hoe is het om te werken in een land waar geen of beperkte vrijheid is?