17 mei 2019
Home Nieuws Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uitgereikt aan matrozen

Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uitgereikt aan matrozen

Gisteren kregen matrozen Cornelis en Gerrit den Hoedt postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt.

foto's Ministerie van Defensie

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal Hans van Griensven overhandigde de versierselen aan nabestaanden van de broers.

Cornelis en Gerrit den Hoedt werkten in de oorlog als matroos bij de Koninklijke Rotterdamse Lloyd. Cornelis kwam op 18 september 1944 om het leven. Een Engelse onderzeeboot torpedeerde het schip waarmee hij als krijgsgevangene werd vervoerd. Gerrit overleefde de ramp, maar overleed later door ontberingen bij de aanleg van de Sumatra-spoorweg. Hij is begraven op het ereveld Leuwigajah te Cimahi op Java. Familieleden van de broers den Hoedt namen het Mobilisatie-Oorlogskruis in ontvangst.

uitreiking-mobilisatie-oorlogskruis
Luitenant-generaal Van Griensven overhandigt de onderscheiding en bijbehorende oorkonde.

In de beide matrozen eerde luitenant-generaal Van Griensven al het koopvaardijpersoneel. Maar weinigen weten dat de koopvaardijschepen en alle opvarenden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de overheid waren gevorderd. De schepen werden wereldwijd ingezet voor materieel- en troepentransport van de geallieerden. Zij kregen hiervoor de veteranenstatus en leverden een grote bijdrage aan de uiteindelijke overwinning. Maar zij leden ook zwaar. In dienst van Nederland kwamen 3.400 Nederlandse opvarenden om bij het uitvoeren van hun belangrijke en gevaarlijke taak.