1 oktober 2019
Home Nieuws Militair met een scalpel of een arts in uniform?

Militair met een scalpel of een arts in uniform?

De Nederlandse militaire geneeskunde 1795-1950

Vrijdag 27 september vond de lancering plaats van het boek Pro Patria et Patienti. Medisch historicus Leo van Bergen beschrijft in het boek de ontwikkeling van de Nederlandse militaire geneeskunde van 1795 tot 1950.

In oorlogsreportages lijkt de medische zorg vaak een haven van vrede in een oceaan van geweld. De ziekenhuizen worden gerund door onbaatzuchtige artsen en verpleegkundigen, die maar één ding willen: het beste voor hun patiënten. Het hospitaal staat zogezegd buiten de oorlog. Maar dat beeld is onjuist, want medische zorg is een integraal onderdeel van de oorlogsvoering.

Van Bergen besteed onder meer aandacht aan de opleiding en positie van de militair-geneeskundigen, evenals de al dan niet gesimuleerde ziekten en verwondingen van militairen. Maar ook de bezuinigingen die het werk bemoeilijken krijgen de nodige aandacht. Een terugkerend thema is de vraag of een ‘’officier van gezondheid’ in conflictsituaties eerder handelt als militair of als arts? Is hij meer pro patria of meer pro patienti?

Het boek boek Pro Patria et Patienti verschijnt in samenwerking met het NIMH en is verkrijgbaar via de boekhandels.