31 augustus 2015
Home Nieuws Met ons fietsteam weer onder de mensen

Met ons fietsteam weer onder de mensen

I Can toertocht Wounded Warriors Nederland van start

Fietsers weten het: op je trappers beukend tegen de wind kom je jezelf tegen. Maar fietsen biedt ook ruimte voor persoonlijke ontmoetingen. Zojuist is in Doorn onder begeleiding van de Dutch Military Pipes & Drums het startsein gegeven voor een wel heel bijzondere fietstocht. 25 Veteranen, verenigd in Wounded Warriors Netherlands, gaan samen naar Sarajevo fietsen: 2150 kilometer!

Wounded Warriors Netherlands is opgericht voor en door missie-gerelateerde lichamelijk of psychisch gewonde (ex-)militairen en hun sociale omgeving. Ton van den Oetelaar is één van hen en zal meefietsen naar Sarajevo: “Ons doel is aandacht te vragen en meer maatschappelijk erkenning te krijgen voor PTSS. We willen dat mensen weten wat de diagnose PTSS betekent voor ons leven.” Ton vertelt dat de problemen van mensen met PTSS-klachten in Duitsland veel minder bekend en erkend zijn dan in Nederland. “Daarom zijn we door een aantal Duitse stichtingen en kazernes uitgenodigd om bij hen langs te komen op onze fietstocht. In ruil voor een maaltijd en overnachting kunnen wij hen dan vertellen over onze ervaringen.”

Het idee voor de fietstocht ontstond in Bosnië. Ton: “In 2011 knapte ik daar met de Veteranen met een Hart een schooltje op. Tijdens een borrel zei iemand: ‘Ik zou mijn fiets hier wel mee naartoe willen nemen, om de Vlasic op te fietsen.’ Ik zei toen: ‘Ik zou wel eens vanuit Nederland naar Bosnië willen fietsen.’ Mijn vader fietste veel en toen ik hem ooit vroeg waarom hij dat deed, zei hij ‘op de fiets kan ik janken’. Ik ben daarom weer gaan fietsen en het zelf gaan ervaren: ik kon op de fiets mijn emoties loslaten.”

Fiets- én andere ervaringen delen

Toen hij hoorde dat de veteranen die meefietsen kampten met PTSS-klachten, wilde Nieuw Guinea-veteraan Tom van Mierlo – met zijn 73 jaar de oudste deelnemer – graag meegaan. “Ik ben een ultrafietser. Met ultrafietsen krijg je een verre afstand op, die je aflegt door dag en nacht door te fietsen. De groep kon mijn ervaring als fietser dus goed gebruiken. Maar ik heb ook aan den lijve ondervonden wat spanningsklachten met je kunnen doen na een uitzending. Ik zal niet zeggen dat ‘Nieuw Guinea’ bij mij nu nooit meer opspeelt, maar in de loop der jaren heeft het fietsen mij enorm geholpen om rust te vinden en om te kunnen gaan met slechtere tijden. Ook die ervaring wil ik graag delen met deze groep jonge veteranen.”

Het fietsteam heeft samen al enkele koersen gereden ter voorbereiding, waaronder de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Ton: “Met mijn maten bleek ik een tocht van 150 kilometer uit te kunnen rijden. Daar krijg je zoveel zelfvertrouwen van. Je komt uit je isolement, fietsen in een vertrouwde groep geeft houvast. We hopen natuurlijk dat we met deze tocht kunnen laten zien hoe waardevol dat is en dat we ook anderen op ideeën brengen.”

Uitgeleide op te trappers

Veel prominenten vinden het zó’n goed idee dat ze de eerste etappe meerijden: Commandant der Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif gaat mee met enkele brigadegeneraals en leden van het Militair Revalidatie Centrum. Verder wordt de groep vergezeld door fietsers vanuit het Veteraneninstituut, De Basis, WEP (Waardering Erkenning Politie), het Landelijk Zorgsysteem Veteranen, PAX en de BNMO. Voormalig profwielrenner Bart Voskamp is de ambassadeur van het team. We wensen de 25 veteranen een goede tocht naar Sarajevo en veel moois op hun weg!