12 december 2017
Home Nieuws Historicus Veteraneninstituut presenteert onthullend boek over Nederlandse SAS’ers

Historicus Veteraneninstituut presenteert onthullend boek over Nederlandse SAS’ers

In het Verzetsmuseum in Amsterdam is vandaag het boekOperatie Keystone. Nederlanders bij de Special Air Service (SAS), 1944-1945’ gepresenteerd. De kinderen en weduwen van deze Nederlandse SAS’ers namen het boek in ontvangst.

In Operatie Keystone beschrijven de auteurs Jeoffrey van Woensel en Rende van de Kamp voor het eerst hoe een groep jonge Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog dienst nam bij de Special Air Service (de SAS), ook wel ‘het spookleger’ genoemd vanwege zijn spectaculaire acties achter de Duitse linies.

Gevaarlijke opdrachten

Op ‘hoog verzoek’ meldden 27 Nederlandse jonge mannen, veelal actief in het verzet, zich in december 1944 aan als vrijwilliger om in bezet Nederland gevaarlijke opdrachten uit te voeren. Vanuit het bevrijde deel van Nederland vlogen zij op 12 december 1944 naar Engeland waar zij bij de SAS een cursus parachutespringen kregen en werden onderwezen in vakken als silent-killing en wapen- en springstoffenkennis.

Acties

Vijftien militairen slaagden voor de intensieve SAS-opleiding en namen in april 1945 op de Veluwe deel aan SAS-operatie Keystone, die mede tot doel had om Rijkscommissaris Seyss-Inquart dood of levend in te rekenen. Daarna trokken ze met hun SAS-eenheid voor operatie Archway Noord-Duitsland in, waarbij ze de vijand op de hielen zaten tot Duitsland op 4 mei 1945 in Noordwest-Europa capituleerde.

Nieuwe details

Operatie Keystone is een uniek boek waarin met behulp van interviews, persoonlijke verslagen, literatuur en archiefstukken een niet eerder beschreven stuk geschiedenis wordt onthuld. En passant wordt ook nieuw licht geworpen op  het drama van de Klementbrug bij Heerde en de bevrijding van Epe.

Over de auteurs

Rende van de Kamp is veteraan en diende in een aantal buitenlandse legers, onder meer in het Franse Vreemdelingenlegioen. Hij schreef meerdere boeken over Nederlanders in vreemde krijgsdienst. Jeoffrey van Woensel is militair-historicus en medewerker van het Veteraneninstituut. Hij schreef meerdere militair-historische boeken over uiteenlopende onderwerpen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.qvuitgeverij.nl of op Facebook onder Operatie Keystone.

 

Operatie Keystone. Nederlanders bij de Special Air Service (SAS)  – Rende van de Kamp en Jeoffrey van Woensel, 228  pagina’s, ISBN 9789492435071, winkelprijs € 21,95