17 april 2019
Home Nieuws Medaille voor laatste operationele detachement in Jordanië

Medaille voor laatste operationele detachement in Jordanië

De militairen namen deel aan de internationale coalitie in de strijd tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië.

Foto's: Mediacentrum Defensie

Vandaag kregen ruim 200 militairen, die deel uitmaakten van het laatste operationele detachement van de Air Task Force Middle East (ATF ME) en de Redeployment (RDE) Task Force in Jordanië, de Herinneringsmedaille Internationale Missies (HIM) uitgereikt. De militairen namen deel aan de internationale coalitie in de strijd tegen ISIS in Irak en Oost-Syrië.

De ceremonie vond plaats op vliegbasis Leeuwarden, waar de medailles werden opgespeld door de Commandant der Strijdkrachten, de Commandant Luchtstrijdkrachten en de Commandant vliegbasis Leeuwarden. Naast de Nederlandse militairen ontvingen ook hun Belgische collega’s, die voor de ATF ME de Nederlandse locaties en F-16’s bewaakten, deze onderscheiding.

medaille-uitreiking-veteranen-missie-jordanie

Waardering en erkenning
De HIM wordt toegekend aan militairen die ten minste dertig dagen onafgebroken aan een operatie hebben deelgenomen. Met deze medaille en ceremonie sprak Defensie haar waardering uit voor de inzet van de militairen, die vaak onder moeilijke omstandigheden opereerden. De uitreiking vond plaats in het bijzijn van familie en relaties en wordt opgeluisterd met militaire muziek.

‘Deze medaille is de bekroning op de taak die we hebben volbracht als Final Eleven.’

Aldus een trotse detachementscommandant, die met deze term verwijst naar het elfde en laatste operationele detachement van de missie.

Niet alleen de militairen ontvingen een blijk van waardering en erkenning, ook aan hun thuisfront werd gedacht. Als dank voor steun tijdens de uitzending kreeg de relatie van de militair een draagspeld in de vorm van een anjer uitgereikt, de kinderen kregen de speciale kindermedaille.