Home » Nieuws » Luchtmobiele Brigade sluit jubileumjaar in stijl af 8 december 2017

Dit jaar bestaat de Luchtmobiele Brigade 25 jaar. In die 25 jaar is deze speciale eenheid ingezet in Bosnië, Macedonië, Kosovo, Cyprus, Eritrea, Irak, Afghanistan en Mali. Maar ook in Nederland hebben zij hun sporen verdiend, tijdens bijvoorbeeld de mond- en klauwzeercrisis en dreigende dijkdoorbraken. Vandaag sluit de Luchtmobiele Brigade het jubileumjaar af met een grote reünie op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

De luchtmobiele militair herken je aan zijn rode baret. Om deze te mogen dragen, moet je een zware opleiding succesvol afronden. De eerste rode baretten werden behaald in 1992. Veteraan Hans Reurekas zat bij die eerste lichting. Hij nam in de luchtmobiele brigade deel aan missies in Voormalig Joegoslavië, op Cyprus en in Afghanistan. “De opleiding is gewoon heel erg zwaar. Je draagt je huis op je rug. Je hebt een zware rugzak van 40, 50 kilo, waar alles in zit voor een bepaalde periode. De meest trotse periode uit mijn hele leven is dat ik mijn rode baret heb gehaald.”

Mooiste dag

Bosniëveteraan Michiel Peperkamp vond het behalen van de rode baret ook een heel bijzonder moment. “De dag dat ik de rode baret kreeg, was één van de mooiste dagen van mijn leven. Dat je een halfjaar echt af hebt moeten zien. Dat je jezelf ik weet niet hoe vaak af vraagt wat je doet, waarom je het doet. En uiteindelijk kom je de poort binnen, staat je familie er en dan heb je dat gehaald waar je een halfjaar mee bezig bent geweest.”

Missies

Ook vandaag de dag neemt de luchtmobiele brigade deel aan militaire missies. In februari is de brigade begonnen met een missie in Irak, waar het Koerdische peshmerga leger getraind wordt om de strijd te kunnen voeren tegen Islamitische Staat. Begin december 2016  loste de brigade het Korps Commando Troepen af in Mali. Dit alles onder de slogan “Nec temere, nec timide” oftwel “Noch roekeloos, noch vreesachtig”.

Jubileum

Dit jubileum is uiteraard een feestje waard. Het wordt gevierd door o.a. een expositie over de rode baret in het Airborne Museum Hartenstein en door op 8 december een grote reünie te organiseren op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.