15 februari 2017
Home Nieuws “Je loopt een levend geschiedenisboek binnen”

“Je loopt een levend geschiedenisboek binnen”

Opening tentoonstelling 'Srebrenica Genocide - the Failure of the International Community'.

Na acht jaar voorbereidingen was het donderdag 9 februari zover: de opening van de tentoonstelling  ‘Srebrenica Genocide – the Failure of the International Community’ in het voormalige hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari. Niet alleen overlevenden en nabestaanden, maar ook 16 Dutchbatters woonden de opening bij.

Persoonlijke herinneringen

De tentoonstelling vertelt de voorgeschiedenis van de val van de enclave op 11 juli 1995, de daaropvolgende moord op meer dan 8000 moslimmannen en de nasleep. Foto’s, video’s, documenten, infographics, teksten en persoonlijke herinneringen, maken duidelijk welke tragedie zich hier heeft afgespeeld. Een aantal ruimtes in het voormalig hoofdkwartier is in oorspronkelijke staat teruggebracht, zoals het voormalig communicatiecentrum met radio en het kantoor van overste Karremans, compleet met kast, bureau en asbak.
In samenspraak met overlevenden en nabestaanden van de genocide, maar ook met Dutchbatters, is de tentoonstelling ontwikkeld door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, in opdracht van vredesbeweging PAX en het Potocari Memorial Centre.

Deel van de tentoonstelling. (Foto: Claudia Heinermann)

‘Geef je maar over, hier is het veilig’

“Naast het verhaal van de nabestaanden is ook de rol van Dutchbat goed belicht”, aldus Olaf Nijeboer van de werkgroep Dutchbat 3. “De verhalen, foto’s en filmpjes geven een evenwichtig beeld. En de elementen zijn niet altijd leuk. Ik heb er ook voor het eerst de foto’s gezien van de colonnes van moslimmannen die naar Tuzla probeerden te komen. De Serven jaagden op hen en riepen ‘geef je maar over, het is hier veilig’.”
Er worden in de tentoonstelling ook dingen rechtgezet. “Het beeld was hardnekkig dat die 8000 man voor de ogen van Dutchbat zijn afgevoerd, maar dat is niet waar, er zat 10 kilometer tussen Dutchbat en de plek waar ze naar veilig gebied wilden vluchten.”
Nijeboer hoopt dat dit initiatief Dutchbat en de nabestaanden een klein stapje in de goede richting biedt om een betere relatie met elkaar op te bouwen. “Nu ligt de focus meer op de verschillen, maar we hebben ook overeenkomsten; beide partijen zijn in de steek gelaten door de internationale gemeenschap.”

Olaf Nijeboer. (Foto: Claudia Heinermann)

‘We hadden zoveel willen doen maar er kon zo weinig’

Ook Dutchbatter Harm Hiddink was bij de opening aanwezig. Hij was vooral verbaasd dat het verhaal van Dutchbat veel aandacht heeft gekregen. “’Je loopt een levend geschiedenisboek binnen”, aldus de voormalige gewondenverzorger. “Het drama uit 1995 heeft nog steeds grote impact op mij en dit helpt mij ook met het verwerkingsproces.”
Hiddink werd bij het zien van de verschrikkelijke foto’s weer overvallen door het al oude bekende gevoel van machteloosheid. “We hadden zoveel willen doen maar er kon zo weinig.” Hij vindt het goed dat de tentoonstelling er is gekomen. “Dit drama mag niet vergeten worden.” Tegelijkertijd benadrukt hij dat voor de Dutchbatters het verhaal nog niet is afgelopen. “Er is nog zoveel informatie niet vrijgegeven. Het beeld is nog steeds niet compleet.”

(Bron foto’s: Claudia Heinermann)