31 januari 2017
Home Nieuws Krijgsmacht heeft nieuwe inspecteur-generaal

Krijgsmacht heeft nieuwe inspecteur-generaal

Defensie heeft met luitenant-generaal Hans van Griensven een nieuwe Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK). In Hilversum nam hij vandaag de functie over van ranggenoot Bart Hoitink die met leeftijdsontslag gaat.

De IGK is een onafhankelijk raadgever van de minister en bemiddelt op verzoek van Defensiepersoneel, een soort ombudstaak. Hij legt jaarlijks veel werkbezoeken af. Hoe beleeft het personeel het werk? Wat kan er beter? Iedere militair of burgermedewerker kan individueel een beroep op hem doen. De IGK is ook Inspecteur der Veteranen en Inspecteur der Reservisten.

Onmisbaaar

“Een onmisbare functie en een verbindende factor”, zo sprak minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag over de IGK op landgoed De Zwaluwenberg. “Iemand die het vertrouwen geniet van manschappen en commandanten. Iemand die vanuit eigen achtergrond en ervaring zijn oor te luisteren legt en die je steeds weer, zonder last of ruggenspraak, vertelt hoe de vlag erbij hangt.”

Bruggenbouwer

Hoitink vervulde de functie 2,5 jaar. De minister zwaaide hem alle lof toe: een bruggenbouwer, een vernieuwer, een warm mens. “Waar u ook komt, steeds weer staat u open om te leren en te delen, te verbeteren en te vernieuwen. Met een simpele status quo die nergens toe leidt neemt Hoitink volgens de minister nooit genoegen. “Altijd die wil om stappen voorwaarts te zetten”. Hennis roemde onder meer zijn (na)zorg,  bemiddeling en adviezen in de breedste zin. “U deed het allemaal”. Voor al zijn verdiensten werd Hoitink vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Operationele werkvloer

De nieuwe IGK staat volgens de minister voor een paar pittige uitdagingen. Zo zijn de effecten van de verhoogde Defensiebegroting nog zeker niet voelbaar op de operationele werkvloer.
Hans van Griensven wil zich laten leiden door 5 woorden zegt hij in de laatste Defensiekrant: luisteren, begrip, actie, leiderschap en communiceren.

Facebook

Een doel dat hij zich stelt: binnen een jaar 5.000 likes op de IGK-Facebookpagina. “Mensen hoeven mij niet te kennen, maar het instituut wel. Of het nou gaat om de soldaat, reservist of veteraan. Ze moeten weten: hé, er is een instituut dat kan bemiddelen. Er zijn mensen die naar mij luisteren.”

Bron: ministerie van Defensie