31 oktober 2014
Home Nieuws Korporaal Spandonk herbegraven op ereveld Grebbeberg

Korporaal Spandonk herbegraven op ereveld Grebbeberg

'Eindelijk ligt hij weer tussen zijn maten'

De stoffelijke resten van militair Gijsbert Spandonk uit Lage Zwaluwe die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog sneuvelde zijn donderdag herbegraven op het Militair Ereveld Grebbeberg in het Utrechtse Rhenen. “Eindelijk heeft hij zijn laatste rustplaats gevonden en ligt Gijsbert weer tussen zijn maten”, zegt een neef van de korporaal.

De 25-jarige korporaal kwam op 12 mei 1940 om het leven in Dordrecht. Hij werd daar begraven en in 1948 overgebracht naar Lage Zwaluwe. Het was de wens van de familie dat de stoffelijke resten op het ereveld werden bijgezet.

Onder vuur

Spandonk had zijn dienstplicht in mei 1940 al vervuld. De inwoner van Lage Zwaluwe diende bij de Duitse inval tijdens de Tweede Wereldoorlog als vrijwilliger bij het 2e Regiment Huzaren Motorrijders.

Hij sneuvelde bij de slag om de spoorbrug in Dordrecht nadat zijn eenheid door Duitse parachutisten onder vuur werd genomen.

Huzaren Prins Alexander

Militairen van 103 Verkenningseskadron ‘Huzaren Prins Alexander’ uit ’t Harde droegen Spandonk donderdag naar zijn laatste rustplaats. Hierbij waren familieleden aanwezig.

Bron: Omroep Brabant