18 oktober 2019
Home Nieuws Koninklijke onderscheiding voor veteraan Jaaike Brandsma

Koninklijke onderscheiding voor veteraan Jaaike Brandsma

Bron: Ministerie van Defensie

‘Het gaat er niet om hoe je valt, maar hoe je opstaat’. Deze bijzondere lijfspreuk is van Afghanistanveteraan Jaaike Brandsma, ze ontving woensdag 17 oktober een koninklijke onderscheiding tijdens het symposium ’75 jaar vrouwen bij Defensie’ in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Op 10 juli 2007 verloor zij haar linkeronderbeen door een zelfmoordaanslag tijdens een sociale patrouille in het Afghaanse Deh Rawod. De positieve levenshouding die ze na die gebeurtenis laat zien is opvallend.

Jaaike was 1 van de eerste Nederlandse gewonden in Afghanistan en ze besloot haar ervaringen te gebruiken om andere gewonden te helpen. Minister van Defensie Bijleveld: “Toen Marc van der Kuilen zijn benen verloor ben je naar hem toegegaan en heb je hem verteld wat hij kon verwachten. Hem gezegd dat hij ook zonder benen nog heel ver zou kunnen komen. Er ontstond een innige vriendschap en samen besloten jullie de vereniging De Gewonde Soldaat op te zetten.”

De vereniging groeide onder haar bezielende leiding in korte tijd uit tot een thuisbasis voor gewonden en hun familie. Daarnaast initieerde ze de Nederlandse deelname aan de Invictus Games. In 2014 deed ze zelf mee en won goud op het onderdeel kogelstoten. In 2017 won ze brons bij de Invictus Games in Toronto. Alsof dat nog niet genoeg was, maakte ze zich met haar vereniging ook hard voor een familiekamer in het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Bij de heropening  dit jaar bewonderde koningin Maxima de volledig opgeknapte en gerestylde kamer.

Ook voor het Veteraneninstituut zet Jaaike zich in. Wij zijn haar dankbaar voor haar bijdragen aan erkenning en waardering voor veteranen.

Meer weten over Jaaike? Dit jaar stond ze in het erecouloir op de Dam, bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Wij spraken met Jaaike over haar deelname.

Lees meer