15 juli 2020
Home Nieuws Koningin Maxima nam de tijd voor de veteranenwereld

Koningin Maxima nam de tijd voor de veteranenwereld

OMG! Wat een megaleuke vrouw. Echt geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt’, zegt een enthousiaste Lisette Huffels, Afghanistanveteraan en deelnemer aan de erecouloir op 4 mei op de Dam, over het bezoek van Koningin Máxima aan het Veteraneninstituut op woensdag 15 juli.

Het bezoek van Hare Majesteit Koningin Máxima, die met veteranen en diverse vertegenwoordigers uit de veteranenwereld sprak, stond in het teken van waardering, erkenning en zorg.

De koningin werd welkom geheten door Gerrit Valk en Ludy de Vos, respectievelijk voorzitter van de raad van bestuur en directeur van het Veteraneninstituut. Samen met directeur van De Basis Gerdy Schippers gaven Valk en De Vos een inkijkje in de veteranenwereld. Daarna legden de voorzitters van de BNMO (Bert Dedden), het LZV (Berend Berendsen) en het Veteranen Platform (Hein Scheffer) uit aan de koningin wat hun organisaties doen.

Koningin Máxima nam voor iedereen de tijd. Ze was belangstellend, stelde zo nodig aanvullende vragen en was goed voorbereid. Bij het Veteranenloket wilde Koningin Maxima van medewerkster Kelly Marlet weten wat voor telefoontjes ze vandaag heeft gehad. ‘Een moeder die hulp zocht voor haar zoon’, vertelt Kelly. ‘Ik heb haar gezegd dat ze haar zoon moet overtuigen om te bellen. Dat zou ze doen.’

In de aula van het Veteraneninstituut stonden verschillende veteranen klaar om met de koningin te praten. Het waren korte maar indringende gesprekken. Allemaal zeiden ze na afloop dat deze koninklijke aandacht belangrijk is, echt een teken van waardering en erkenning.

Veteraan en oud-marinier Peter Bercx vertelde de koningin over het zorgtraject waarin hij terecht was gekomen, nadat hij zelf hulp had gezocht. En hoe het Veteraneninstituut hem heeft geholpen er weer bovenop te komen. ‘Iedere keer als ik hier in Doorn bij het VI kom, voelt dat als thuiskomen’, zegt Peter, die zich al jaren inzet als vrijwilliger voor veteranen.

Het succes van het programma Veteraan in de Klas werd door gastsprekers Tim Kraus en Gerrit Breet uit de doeken gedaan. ‘Zoals je van tevoren kon verwachten, open en relaxt. Zo is ons koningshuis’, zegt Afghanistanveteraan Tim over zijn gesprek met de koningin. Koningin Máxima vroeg aan hem wat hij als gastspreker het leukst vindt om te vertellen aan de klas. ‘Wat ik altijd tegen die kinderen zeg; doe wat je leuk vindt, dan word je er vanzelf goed in en dat kan je weer gelukkig maken.’

Ook oprichters Dennis en Mariska van der Kraats van Veteranen Search Team (VST) en Inno Rutting, vicevoorzitter VST waren blij dat ze de activiteiten van het VST onder de koninklijke aandacht mochten brengen. Koningin Máxima nam ruim de tijd om te vragen wat het VST doet en om de meegebrachte equipement te bewonderen.

Ook het indrukwekkende schilderij van veteraan Jos Gelissen, getiteld De kunst van het verwerken, over zijn eigen ervaringen met PTSS werd bekeken door Koningin Máxima.

Al met al een geslaagd bezoek van de koningin aan het Veteraneninstituut in Doorn. Directeur Vi Ludy de Vos kijkt tevreden terug. ‘De betrokkenheid en belangstelling van onze koningin is een enorme opsteker voor de veteranen en iedereen die zich voor veteranen inzet.’

Bekijk de video van het bezoek van Koningin Maxima.