11 december 2014
Home Nieuws Koning opent het Nationaal Militair Museum

Koning opent het Nationaal Militair Museum

Koning Willem-Alexander heeft donderdagmiddag op de voormalige vliegbasis Soesterberg het nieuwe Nationaal Militair Museum geopend.

Met kanonschoten werd dat ook buiten aangekondigd. Daar is een groot park is aangelegd op het voormalige militaire terrein. De koning kreeg vervolgens een rondleiding door het 35.000 m2 grote complex. Volgens minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is het museum ‘een erkenning van het werk van de krijgsmacht’. De krijgsmacht had flink uitgepakt voor de openingsceremonie in het hart van het museum, met alle topstukken uit de Nederlandse militaire historie, zoals een Leopard tank en een F-16. “Geschiedenis wil nooit verleden tijd worden, geschiedenis doet er toe en blijft fascineren”, aldus de minister die ook verwees naar de rol van ‘leger en vloot’ in de vaderlandse geschiedenis. “Ze horen tot de oudste instellingen van onze staat.”

Het museum, een samenvoeging van het Legermuseum en het Militaire Luchtvaart Museum, wil de bezoekers ‘persoonlijke en aangrijpende verhalen’ vertellen van militairen en veteranen uit verschillende tijdperken. Een voorproefje daarvan was bij de opening al te zien en te horen in korte filmpjes waarin militairen verhaalden over hun loopbaan bij Defensie.

Het museum en het daaromheen liggende nieuwe Park Soesterberg gaan zaterdag open voor het publiek. Op vertoon van uw veteranenpas krijgt u gratis toegang.

Bron: Telegraaf