14 mei 2018
Home Nieuws Het jaar 2017 in feiten en cijfers

Het jaar 2017 in feiten en cijfers

Veteranen gaven in 2017 maar liefst 1.099 gastlessen, waarmee meer dan 35.000 leerlingen bereikt werden. Het Veteranenloket kreeg in 2017 ongeveer 20.000 telefoontjes te verwerken en de website werd 371.674 keer bezocht. Het zijn enkele cijfers uit het jaarverslag van het Veteraneninstituut.

In 2017 bracht het Veteraneninstituut veteranen met gevechtservaring extra onder de aandacht. Om hier meer over te weten te komen, heeft het Veteraneninstituut onderzoek gedaan naar veteranen met gevechtservaring, stond de jaarlijkse Veteranenlezing in het teken van gevechtservaring en deelden we ook via de website verhalen van veteranen met gevechtservaring.

Onderzoek

Uit het onderzoek bleek dat driekwart van de veteranen met gevechtservaring trots is op zijn eigen inzet en die van zijn eenheid. Een veteraan met gevechtservaring is meer dan gemiddeld trots, maar zijn of haar ervaring heeft ook zijn prijs. Zo heeft een veteraan met gevechtservaring vaak een minder positieve kijk op de missie, ondervindt deze doorgaans meer (gezondheids-)klachten achteraf en voelt hij of zij zich minder gewaardeerd door de media en de samenleving.

Nog enkele feiten en cijfers…

  • In totaal zijn er 2.229 veteranenpassen verstrekt en 39.413 NS-dagkaarten uitgegeven.
  • Het Veteranenloket kreeg 20.000 telefoontjes en 14.000 e-mailberichten te verwerken.
  • Op 5 mei gingen veteranen op vijftien bevrijdingsfestivals onder de noemer ‘speeddaten met een veteraan’ met festivalbezoekers in gesprek over het thema vrijheid. Vlogger Youstoub ging ook in gesprek met twee veteranen.
  • Leerlingen waarderen de lessen van het educatieve programma ‘Veteraan in de Klas’ (VidK) met gemiddeld een 8,5.
  • Voor de interviewcollectie is een nieuwe website gebouwd: www.veteranenvertellen.nl
  • Voor het thuisfront heeft het Vi in 2017 het project Home@Vi gelanceerd en in 2018 geeft het Veteraneninstituut ook aandacht aan de veteraan en zijn thuisfront door middel van het jaarthema en de veteranenlezing.

Dit zijn slechts enkele hoogtepunten van 2017. Meer lees je in het jaarverslag 2017: https://www.veteraneninstituut.nl/publicaties/jaarverslag-2017/