9 mei 2019
Home Nieuws Invictus Games 2020: One year to go!

Invictus Games 2020: One year to go!

Met een welgemeend "Ik zie jullie over een jaar weer", luidde de Britse prins Harry vanmiddag de laatste 366 dagen tot het begin van 'zijn' Invictus Games in.

Dat gebeurde op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag, dat vanaf 9 mei 2020 een week lang het epicentrum is voor dit evenement. De Invictus Games 2020 (IG2020) maken deel uit van de viering rond 75 jaar bevrijding. Prinses Margriet is erevoorzitter van het organiserende comité.

Aan de 5e editie van de Invictus Games doen zo’n 500 gewonde (oud-)militairen mee uit 19 landen. Zij komen uit in 9 sporten. Het is 1 land meer dan vorig jaar in Australië. Ook België heeft zich aangesloten bij de gemeenschap. Er zijn in die week van 9 tot 16 mei zeker 1.000 vrijwillers in actie tijdens de spelen, zo meldde voorzitter van de Invictus Games 2020, luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif. Hij onderstreepte het belang van de friends and family die betrokken zijn bij de games. Iedere deelnemer mag 2 familieleden of vrienden meenemen.

Eer
“De deelnemers leren in mogelijkheden denken en niet stil te staan bij wat ze niet meer kunnen”, omschreef De Kruif de games.

invictus-games-2020-den-haag

Om dat te laten zien, woonde Prins Harry vanmiddag een aantal sportdemonstraties bij van Nederlandse oud-deelnemers aan de Invictus Games van Londen (2014), Orlando (2015), Toronto (2017) en Sydney (2018). Rolstoelbasketballer Jeroen Lunsing kreeg zo de kans zijn kunnen te demonstreren aan de Britse prins. “Ik vind het een eer om voor deze inspirator een demo te mogen geven”, zei hij. “De Invictus Games hebben mij heel veel gebracht. Ik ben in aanraking gekomen met rolstoelbasketbal, een sport waar je als valide niet zo snel aan denkt. Mede door de sport en de spelen, heb ik er een nieuwe familie bij gekregen. Een team waarin ik mezelf kan zijn.”

Dat is ook de kracht van de Invictus Games, betoogde minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten. “De deelnemers zijn gewond, maar niet verslagen. Ze laten ons als publiek zien wat de kracht van sporten en samenwerken in een team is.”

Het Veteraneninstituut stimuleert erkenning en waardering voor veteranen en biedt daarom, waar nodig, ondersteuning aan dit bijzondere event. Graag draagt het instituut bij aan de verdere verspreiding van het  Invictus Games gedachtegoed.