Home » Nieuws » Interviews met WO2-veteranen 26 maart 2019

De interviews met WO2-veteranen uit de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) van het Veteraneninstituut maken vanaf nu onderdeel uit van de landelijke collectie-portal Oorlogsbronnen.nl. In deze slimme zoekmachine komen miljoenen bronnen over en uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland samen. Bronnen over zaken uit de periode 1940-1945 zijn nu beter vindbaar.

Het Veteraneninstituut is vanaf nu officieel deelnemer van het Netwerk Oorlogsbronnen (NOB). Dit samenwerkingsverband werkt aan een verbeterde digitale toegang tot de Nederlandse collectie over de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust, in het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden.

Verrijking voor onderzoek
In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen van het Veteraneninstituut zitten ruim tweehonderd interviews met veteranen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Europa of Azië hebben gediend of bij de Koopvaardij hebben gevaren. Deze bronnen staan nu in een landelijke context doordat ze zijn opgenomen in Oorlogsbronnen.nl, waar eveneens bronnen uit allerlei andere collecties te vinden zijn. Dit biedt een enorme verrijking voor onderzoek naar de lokale en regionale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Beter zoeken
Waar je voorheen zocht op de zoekterm ‘bunker’ en slechts bronnen vond met die term in de beschrijving, vind je nu ook foto’s van kazematten of archiefstukken over verdedigingswerken. Dat komt doordat synoniemen, spellingsvarianten en gerelateerde termen van een zoekvraag ook worden gevonden. En dat levert meer relevante zoekresultaten op. De collectie-portal Oorlogsbronnen.nl maakt het mogelijk om beter te zoeken in bronnen die door heel Nederland zijn verspreid.

Netwerk Oorlogsbronnen
Het Netwerk Oorlogsbronnen wordt gefaciliteerd door het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en gefinancierd door het Ministerie van VWS, Vfonds en VSBfonds. Bekijk de WO2-interviews van het Veteraneninstituut via https://www.oorlogsbronnen.nl/veteraneninstituut.

 

stempel-deelnemer-netwerk-oorlogsbronnen