Home » Nieuws » Ervaringen delen en gewoon jezelf zijn: een inspirerende ontmoetingsdag! 29 november 2017

Afgelopen zaterdag 25 november was het zover. De eerste Home@Vi Ontmoetingsdag, georganiseerd door het Veteraneninstituut. Een dag die in het teken staat van het thuisfront.

De dag wordt gestart met een inspirerende lezing door Robert van den Bout, beter bekend als de Nieuwe Dominee. Hij spreekt over zijn passie en dat is ‘lullen’ over de liefde. Iedereen die aanwezig is krijgt de kans zichzelf voor te stellen en zijn of haar passie met de groep te delen. Als het voorstelrondje begint, worden de eerste tissues al gauw uitgedeeld, waarop Robert zegt:

Dit is positief, want we gaan een hoop delen vandaag, dit met een lach en een traan.

Nadat een aantal thuisfronters zich heeft voorgesteld, is het al snel duidelijk dat het gezin bij iedereen voorop staat en dat met name de vrouwen in de groep een pittige zorgtaak kennen. Een van hen benadrukt dan ook dat het soms echt fijn is om even je gedachten te kunnen verzetten. “Zo kan je passie bijna als therapeutisch worden ervaren.” Je ziet op dat moment de gehele groep instemmend knikken. Robert laat hierop weten dat contact met mensen zeer belangrijk is, maar dat je ook sterk genoeg moet zijn om alleen te zijn en dat je anders mag zijn. Dit geldt zeker als je de partner bent van een militair.

Je bent altijd veel sterker dan dat je in eerste instantie denkt!

Voor de start van de lunch geeft Robert nog een aantal zaken mee:  “Als je anders leert kijken naar bepaalde situaties in het leven, dan bepaalt dat uiteindelijk hoe je de dingen ervaart en hoe je naar dingen kijkt.” Want zegt hij: “Geluk komt van binnen en van daaruit kun je verder, hoe moeilijk sommige situaties soms ook zijn”. Tijdens de lunch praten de aanwezige thuisfronters over het ochtenddeel en delen zij ook hun eigen ervaringen.

Het leven met een veteraan is een feestje

Het middagprogramma staat verder in het teken van het delen van ervaringen onder het mom van, ‘het leven met een veteraan is een feestje!’ Er worden veel herkenbare situaties met elkaar gedeeld, zoals de grappige en mooie momenten, maar ook de minder mooie momenten. Dingen als, ‘Als we uit eten gaan, dan weet mijn man alle uitgangen al te vinden’, en ‘op tijd is te laat’ komen voorbij, maar ook dat bepaalde ‘simpele’ dingen soms worden gemist, zoals onbevangenheid of spontaan iets doen, zeker als de militair op uitzending is. Zo benadrukt een vrouw:

Als thuisfront sta je er soms echt alleen voor, en dan moet je voor jezelf kiezen. Als je man op uitzending is, dan vertelt hij echt niet hoe gevaarlijk het is, maar ik ga ook niet vertellen dat ik net mijn auto weer eens naar de garage heb gebracht.

Waar iedereen het over eens is, is dat ze blij zijn als hun partner tenminste ‘iets’ verteld over zijn of haar uitzending. En aan wie dat op dat moment gebeurt, doet er dan niet toe, laat ze het verhaal maar vertellen. “Zo zaten we op een barbecue en begon mijn man ineens iets tegen zijn broer te vertellen over wat hij had meegemaakt tijdens zijn uitzending, ik dacht – aha – mooi dat je het vertelt.”

Verbinden, ontmoeten & ervaringen delen

De dag werd ervaren als een mooie mogelijkheid voor aandacht voor elkaar als thuisfront.

Je hebt aan een woord genoeg, je hoeft hier even geen mama, partner of iets anders te zijn, maar gewoon jezelf.

Home@vi is er speciaal voor het thuisfront van onze veteranen. Deze dag is georganiseerd om het thuisfront met elkaar te verbinden en stond in het teken van ontmoeten, ervaringen delen en even lekker jezelf kunnen zijn. Dat doel is bereikt en het was een zeer geslaagde dag. De tweede Home@Vi Ontmoetingsdag zal plaatsvinden op 7 april 2018. Deze zal ook in het teken staan van ontmoeten, maar wordt gecombineerd met een leuke activiteit. Wil jij er ook bij zijn? Klik dan hier en meld je vast aan! Voor vragen stuur je een e-mail naar: home@veteraneninstituut.nl