Indiëveteraan Joop Hueting overleden

13 november 2018
Deel dit bericht:
Op 11 november 2018 is Joop Hueting op 91-jarige leeftijd overleden.

De Indiëveteraan Joop Hueting werd beroemd toen hij begin 1969 in het VARA-televisieprogramma Achter het Nieuws openbaarde dat Nederlandse militairen oorlogsmisdaden hadden begaan tijdens de dekolonisatiestrijd in voormalig Nederlands-Indië (1945-1949). Hij was er zelf getuige van geweest.

Hij had deze beschuldiging al eerder gedaan als stelling in zijn wetenschappelijk proefschrift (wis- en natuurkunde) en in een Volkskrant-artikel eind 1968, maar de impact van het televisie-interview was veel groter, enorm zelfs. “De zaak ontplofte”, vertelde Hueting hierover in Checkpoint (november 2016). Alhoewel er Indiëveteranen waren die Hueting openlijk steunden, werd zijn openhartigheid hem door andere Indiëveteranen niet in dank afgenomen. Hij werd zelfs bedreigd en zag zich genoodzaakt om met zijn gezin onder te duiken. De commotie leidde ertoe dat de regering zich gedwongen voelde een archiefonderzoek in te lasten, wat enkele maanden later resulteerde in de ‘Excessennota’.

In het Checkpoint-interview in 2016 liet Hueting ook een andere kant van zijn Indië-ervaringen zien. Hij bevestigde dat hij in Indië aanvankelijk bij een eenheid diende waarvan militairen regelmatig over de schreef gingen, maar benadrukte ook dat hij na een overplaatsing bij een compagnie terechtkwam waarvan het kader de boel wel prima in de hand hield. De commandant van die eenheid, luitenant Haastrecht, herinnerde zich Hueting overigens als een “goed soldaat” en bevorderde hem tot soldaat eerste klas, zo vertelde Haastrecht in Checkpoint (april 2017). Deze periode tijdens de uitzending, waarin Hueting had ervaren dat een eenheid die goed werd geleid ook in de guerrillastrijd van Indië gedisciplineerd en correct kon optreden, was in 1969/1970 nagenoeg onbesproken gebleven.

Prof. dr. Johan Engelbert Hueting, ’s-Gravenhage 25 september 1927 – Amsterdam 11 november 2018

De interviews met Joop Hueting zijn terug te zien in een artikel van NOS. 

(Foto’s: Karin Stroo)