22 juli 2019
Home Nieuws Ik ben…trots

Ik ben...trots

Trots op het werk, op het uniform en op elkaar

Tekst: Eline Lubberts / Fotografie: Gerard Wessel

Hoe trots zijn veteranen op zichzelf? Aan borstklopperij doen ze niet. Maar tijdens Veteranendag laten ze zien waar ze voor staan. Trots op het werk, op het uniform en op elkaar.

Trots zijn draait volgens de Van Dale om (in positieve zin) zelfbewustheid en eergevoel. Trots zijn betekent dat je erkent wat je hebt gedaan. Dat je iets overwonnen hebt of een ander geholpen hebt.

Sylvia Babusch (Afghanistan): 'Ik ben trots dat ik een bijdrage lever aan wat mij dierbaar is: vrede, vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Ik vind het vanzelfsprekend dat ik dat als vrouwelijke professional doe.’
Ben van Doornik (Kosovo 1999): ‘Ik heb een hoge pet op van mijn collega’s. Als ik in het defilé loop met mijn maten, maar ook met de oudere en jongere generaties van de Dolfijn-klasse, dan ben ik trots op ons werk, wat we allemaal gedaan hebben. En zeker als we tijdens Veteranendag daar met elkaar lopen.’
Jan Nagelkerke (Korea 1952-1954 en Nieuw-Guinea 1954-1955): ‘We hebben genoeg ellende gezien; de Duitse bezetting en later de dingen die je meemaakt in dienst. Daarom is het goed om tijdens dit soort momenten bij elkaar te komen. We hebben samen met elkaar toch ons steentje bijgedragen.’