13 november 2014
Home Nieuws Hoorzitting Dutchbat-commandant Thom Karremans

Hoorzitting Dutchbat-commandant Thom Karremans

“Toch heb ik alle vertrouwen in een rechtvaardige afloop."

Vandaag wordt kolonel b.d. Thom Karremans gehoord door de militaire kamer van het hof in Arnhem.

De voormalig Dutchbat-commandant zegt aan de vooravond van de hoorzitting  tegen ‘De Telegraaf‘ dat hij in de door hem en zijn manschappen te beschermen ‘safe haven Srebrenica’ “tussen 11 en 21 juli 1995 niets van de VN hoorde”. Karremans verklaart aan ‘De Telegraaf’ “Ik schreeuwde mijn keel schor, maar kreeg geen enkele respons. Welgeteld één keer kwamen Nederlandse F-16’s over en gooiden een bom op de belagers van de enclave. Daarna niets meer.”

Karremans, zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant Berend Oostveen worden door nabestaanden van moslimslachtoffers beschuldigd van betrokkenheid bij door de Bosnische Serviërs gepleegde moordpartijen op de Balkan. In de zomer van 1995 werden tussen 6000 en 8000 moslimmannen gedood, nadat troepen van de nu in Scheveningen gedetineerde generaal Ratko Mladic de VN-enclave Srebrenica overliepen.

Bij monde van zijn advocaat Knoops, stelt de kolonel b.d. aan ‘De Telegraaf’: “Toch heb ik alle vertrouwen in een rechtvaardige afloop. Maar de aanklachten genocide, oorlogsmisdrijven en moord? Als er dan toch een strafzaak moet komen, zal ik die niet ontlopen. Ik ga zo’n juridische eindstrijd met open vizier in. Mijn trouwe manschappen van destijds verdienen het dat er duidelijkheid komt.”

Bron: ‘De Telegraaf’

Foto: Nederlands Instituut voor Militaire Historie