28 januari 2015
Home Nieuws Honderdste editie Sunsetmarch Nijmegen

Honderdste editie Sunsetmarch Nijmegen

Maandag 26 januari vond in Nijmegen op de nieuwe stadsbrug ‘De Oversteek’ de honderdste editie van de Sunsetmarch plaats. Het Veteraneninstituut liep mee tijdens deze speciale editie.

Ook ‘Hallo Nederland’ van omroep MAX besteedde aandacht aan de Sunsetmarch.

1Sunsetmarch is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. De nieuwe stadsbrug; de Oversteek ligt vlakbij het deel van de Waal waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van US 82nd Airborne de Waal zijn overgestoken naar de noordzijde. Tijdens deze zogenaamde ‘Waalcrossing’ zijn 48 geallieerde militairen omgekomen. De verlichting van deze nieuwe brug is bijzonder. Er staan 48 paren lichtmasten op de brug. Rond het tijdstip van zonsondergang worden deze lichtmasten, paar voor paar, na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Totaal duurt het ontsteken bijna 12 minuten. Het eerste paar dat wordt ontstoken staat onder de zuidelijke boog van de brug. De omgekeerde V.

Iedere avond lopen veteranen de Sunsetmarch bij zonsondergang. Als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, lopen de veteranen mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Loop ook mee met de Sunsetmarch in Nijmegen! Schrijf je in via de website.