10 mei 2019
Home Nieuws Herdenking Ypenburg – Slag om de Residentie

Herdenking Ypenburg- Slag om de Residentie

10 mei 1940. In de vroege ochtend vallen Duitse troepen Nederland binnen. Rond Den Haag en op vliegveld Ypenburg wordt hevig gevochten.

Foto header NIMH

De Nederlandse strijdkrachten weten de Duitse aanvallers te stoppen. Hoewel  de ‘’Slag om de Residentie’’ is gewonnen, zijn er aan Nederlandse zijde veel doden en gewonden te betreuren.

Vandaag vond de jaarlijkse herdenking plaats van de Slag om de Residentie, bij het monument aan het ILSY-plantsoen bij voormalig Vliegkamp Ypenburg. Tijdens de bijeenkomst werd aan nabestaanden van oorlogsveteranen postuum een aantal onderscheidingen uitgereikt  uit handen van Roy de Ruiter, Ridder in de Militaire Willems-Orde. Tevens werd er stil gestaan bij het overlijden van Meivlieger Jan Linzel, op afgelopen 5 mei.

herdenking-slag-om-de-residentie-ypenburg
Ridder in de Militaire Willems-Orde Roy de Ruiter bij de uitreiking tijdens de herdenking.

Bij de herdenking waren ook Duitse militairen aanwezig. Grenadier Paulus Moerman, die zelf meevocht in de slag om Ypenburg, zei over de Duitse aanwezigheid:

Ik heb er geen moeite mee. Het is lang geleden en we moeten ook leren vergeven. Deze mensen hebben de oorlog niet meegemaakt.

In totaal kwamen 98 Nederlandse militairen om het leven, waarvan 12 uit de compagnie van Moerman. Bij gelegenheden zoals vandaag draagt hij altijd de namen van zijn gevallen kameraden in een lijstje om zijn nek. Naast Moerman was ook veteraan Klaas Appel aanwezig bij de herdenking. Huzaar Appel vocht als bestuurder van een pantserwagen mee in de strijd om Ypenburg.

Veteranen Paulus Moerman en Klaas Appel bij de herdenking.