3 september 2015
Home Nieuws Wat herdenken we zaterdag in Roermond?

Wat herdenken we zaterdag in Roermond?

5 september 2015 vindt de 28e herdenking plaats bij het in 1988 onthulde Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond.

Met deze herdenking staan we stil bij de omgekomen militairen die in de periode 1945-1962 ons koninkrijk hebben gediend in voormalig Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea. Bijzonder aan dit monument is de zuilengalerij met daarop ruim 6.200 namen van omgekomen militairen.

Op 17 augustus 1945 riepen Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. De Nederlandse regering zag echter meer in een geleidelijke dekolonisatie onder haar leiding. In de strijd die volgde, zette Nederland meer dan 200.000 Nederlandse en inheemse militairen in. Ongeveer 6.000 van hen kwamen daarbij door gevechtshandelingen, ongevallen en ziekte om het leven. Op 27 december 1949 eindigde het gewapende conflict met de Nederlandse erkenning van de Indonesische onafhankelijkheid. Het westelijk deel van Nieuw-Guinea bleef buiten de soevereiniteitsoverdracht. Het conflict rondom dit gebied duurde tot 1962 voort.

Ook nu nog bezoeken jaarlijks ruim 15.000 veteranen, familieleden, nabestaanden en belangstellenden de herdenking. Vertegenwoordigers van verschillende veteranenorganisaties en de toenmalige krijgsmachtdelen leggen kransen bij het monument. Elk jaar vertegenwoordigt een minister of staatssecretaris de Nederlandse regering bij de plechtigheid. Dit jaar zal premier Mark Rutte aanwezig zijn. De minister-president zal de herdenkingstoespraak uitspreken en namens de ministerraad een krans leggen.

Een deel van de ceremonie bestaat uit het uitvoeren van een missing man-formatie door vier F-16 jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht. Het orkest van de Koninklijke Luchtmacht is samen met de Koninklijke Roermondse Zang- en Muziekvereniging en het Weerter Gemengd Koor Vivace verantwoordelijk voor  de muzikale ondersteuning. Het 41e Pantsergeniebataljon uit Oirschot, de Koninklijke Marechaussee en het 12e Infanteriebataljon ‘Van Heutsz’ uit verzorgen de erewacht.