12 november 2019
Home Nieuws Herdenken en vieren op 4 en 5 mei bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed

Herdenken en vieren op 4 en 5 mei bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed

Op 9 november vond de officiële bijschrijvingshandeling in de inventaris plaats.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft dit jaar het voortouw genomen om herdenken en vieren op 4 en 5 mei op te laten nemen in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De voordracht is ondersteund door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, de Oorlogsgravenstichting, het Veteraneninstituut en Scouting Nederland. Op 2 juli is deze voordracht officieel goedgekeurd door de toetsingscommissie van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland.

Op 9 november vond de officiële bijschrijvingshandeling in de inventaris plaats tijdens de bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Er is voor dit moment gekozen omdat de lokale organisatoren het herdenken en vieren op 4 en 5 mei in heel Nederland mogelijk maken. De bijschrijvingshandeling werd verricht door de directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Leo Adriaanse en de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet.

Op 15 mei 2012 ondertekende Nederland het UNESCO Verdrag inzake Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Staten die het UNESCO-verdrag hebben ondertekend, dienen maatregelen te nemen ter bescherming van het immaterieel erfgoed binnen de eigen landsgrenzen. De inventaris is een voorbeeld van de maatregelen die Nederland treft om het nationaal immaterieel erfgoed zichtbaar te maken en te borgen.