Home » Nieuws » Gemeenten snuiven ‘veteraneninspiratie’ op 26 januari 2018

Uit onderzoek blijkt dat ruim 60% van de veteranen een lokale of regionale veteranendag op prijs stelt. Inmiddels zijn veel gemeenten zich hiervan bewust, want jaarlijks vinden zo’n 300 veteranendagen plaats. Maar hoe betrek je de jonge veteranen? Of hoe leg je de verbinding met de samenleving? Over dit soort vragen dachten medewerkers van bijna 90 gemeenten na tijdens een viertal inspiratiebijeenkomsten.

De organisatie hiervan was in handen van het Veteraneninstituut en het Nationaal Comité Veteranendag. Dit jaar bezochten ruim 140 gemeentemedewerkers –  en andere organisatoren van veteranendagen – de bijeenkomsten. Hierin werden ze voorgelicht over de ‘veteranenwereld’, de faciliteiten en hulpmiddelen vanuit het Vi en de NLVD en deelden ze ervaringen en tips met elkaar voor het organiseren van een geslaagde veteranenactiviteit.

Jonge veteranen?

In Havelte bezochten de medewerkers van een twintigtal noordelijke gemeenten de inspiratiebijeenkomst. De mix van een aantal aanwezigen met veel ervaring en medewerkers die zich nog maar net in ‘veteranenland’ bevinden, zorgde voor geanimeerde gesprekken. Een gemene deler bleek de uitdaging om jonge veteranen bij de veteranendagen te betrekken. José Gaastra van de gemeente Steenwijkerland benadrukte het belang van social media.

Veel veteranen zitten op Facebook. Door een evenement aan te maken en veteranen te vragen dit in hun netwerk te delen, geef je meer ruchtbaarheid aan de veteranendag. Daarnaast proberen we jonge veteranen al van te voren bij het bedenken van het programma betrokken. Een oude veteraan vindt een toespraak van de burgemeester belangrijk, een jonge veteraan komt eerder voor een band of een interessante gastspreker.

Klimmuur

Daarnaast waren diverse aanwezigen geïnteresseerd in de vraag hoe je het beste de samenleving bij een veteranenactiviteit kunt betrekken. De tips hiervoor liepen uiteen van het opstellen van een klimmuur tot en met het organiseren van een gastles van een veteraan.

Meer tips?

Het Veteraneninstituut heeft naar aanleiding van de inspiratiebijeenkomsten in 2017 een tiental tips op een rij gezet voor het organiseren van een lokale veteranendag: klik hier!

infographic-tips-en-tricks-organisatie-lokale-veteranendag

infographic-jonge-veteranen-op-lokale-veteranendag