17 januari 2020
Home Nieuws Gemeente Wierden beschermt graven Molukse veteranen

Gemeente Wierden beschermt graven Molukse veteranen

Speciale status voor graven Molukse KNIL-militairen.

Bron: RTV Oost

De gemeente Wierden gaat een lijst opstellen met bijzondere graven die niet zullen worden geruimd en waarvoor in de toekomst ook geen grafrechten hoeven te worden betaald. De lijst wordt samengesteld in samenspraak met de Historische Kring Wierden en de stichting Maluku4Maluku.

Het gaat om graven van KNIL-veteranen en graven die vanwege historische of monumentale waarde het behouden waard zijn. Het zal voor het eerst zijn dat in Nederland graven van Molukse veteranen de status van bijzonder graf krijgen. Leo Reawaruw van de stichting Maluku4Maluku is blij met deze ontwikkeling. In Wierden betreft het ongeveer 100 graven. Maluku4Maluku gaat ook andere gemeenten benaderen.

Het onderhouden van de graven zal gebeuren door vrijwilligers. Wethouder Johan Coes: “We vinden het belangrijk dat het een project van de gemeenschap is, en niet van de gemeente. Daarom gaan we samen kijken naar de verhalen achter de graven en welke daarvan behouden moeten blijven voor later”. “Op deze manier kunnen we graven van mensen uit onze gemeente die iets bijzonders hebben betekend voor onze samenleving behouden. Door de graven in ere te houden, blijft de geschiedenis bewaard.”