19 november 2014
Home Nieuws Geen bewijs voor executies ‘De Punt’

Geen bewijs voor executies ‘De Punt’

Toenmalige minister van Justitie Dries van Agt laat weten dat het archiefonderzoek van het ministerie van Justitie naar de dood van de treinkapers in De Punt in 1977, geen nieuwe inzichten heeft opgeleverd. De vader van een omgekomen treinpassagier bevestigt dit.

Het is allemaal zoals ik verwachtte.

Aldus Dries van Agt, voormalig minister van Justitie

Van Agt werd gisteren door minister Opstelten van de uitkomst van het onderzoek op de hoogte gebracht. Van Agt zei tegen de Telegraaf “Het is allemaal zoals ik verwachtte”. Van Agt wordt ervan beschuldigd de avond vóór de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt te hebben gezegd dat de kapers de trein niet levend mochten verlaten. Dat zou aanleiding zijn geweest voor een kogelregen op de trein.

De vader van een omgekomen passagier zei tegen de Volkskrant dat hij gistermiddag door twee onderzoekers is bijgepraat. Die hadden hem niets nieuws te vertellen. Bij hem heerst vooral teleurstelling.

Treinkaping

De treinkaping bij De Punt vond plaats in mei 1977. Een trein op weg van Assen naar Groningen werd toen door Molukkers gekaapt. De kaping duurde enkele dagen, totdat de regering besloot om er een einde te maken. Met straaljagers werden de kapers afgeleid, zodat mariniers ongezien de trein konden bestormen. Bij de schietpartij die volgde, kwamen zes kapers en twee gijzelaars om.

Het rapport wordt vanmiddag gepresenteerd aan de Tweede Kamer.