10 augustus 2018
Home Nieuws Engelse aandacht voor Nederlandse verzetsstrijder

Engelse aandacht voor Nederlandse verzetsstrijder

In de Engelse plaats Lincoln is onlangs een project gestart om de verhalen te verzamelen van veteranen die in de Tweede Wereldoorlog bij het RAF Bomber Command betrokken waren. Dit zogenaamde ‘International Bomber Command Center’ werd geopend in het bijzijn van een bijzondere Nederlandse veteraan, de 94-jarige Frits Kroese.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte meneer Kroese vanaf 1943 deel uit van het Nederlandse verzet. De verzetsgroep waar meneer Kroese zich voor inzette heeft tijdens de oorlog vele piloten helpen ontsnappen. Veruit de meeste van deze piloten waren boven Nederland neergeschoten en werden door het verzet in veiligheid gebracht om ze zo spoedig mogelijk weer naar Engeland te laten terugkeren.

Curieus moment

Over zijn ervaringen vertelt meneer Kroese nog altijd graag, onder andere als gastspreker voor het educatief programma Veteraan In de Klas. Bijvoorbeeld over een spannend en curieus moment met twee ondergedoken piloten. Kroese: “Plots stopt er een Duitse wagen voor ons huis waar wij twee Amerikaanse piloten hadden verscholen. Ik zei: weg bij die ramen, maar één piloot liep naar het raam toe en deed de gordijnen opzij. Ik vroeg hem of hij wel helemaal lekker was en waarom hij dat deed. Zijn antwoord luidde: ik heb de vijand nog nooit van dichtbij gezien en ik wilde wel eens weten hoe die er uit zag.”

Project

Omdat er van de generatie van meneer Kroese steeds minder mensen zijn die aan den lijve hebben ondervonden hoe de oorlog was en hierover kunnen vertellen, is er in Engeland een project van start gegaan om deze verhalen te bewaren. Alle mensen die op de een of andere manier betrokken waren bij het Bomber Command worden daarom geïnterviewd waarna deze verhalen worden opgeslagen.

Het RAF Bomber Command voerde het bevel over de bommenwerpers van de RAF van 1936 tot 1968. Samen met de luchtmacht van de Verenigde Staten speelde de RAF in de Tweede Wereldoorlog een centrale rol in de strategische bombardementen op Duitsland. Bij deze acties kwamen meer dan 55.000 mensen om, omgerekend ongeveer 44% van alle vliegtuigbemanning.  Om deze mensen te herdenken en om een centrale plaats te vinden om alle gegevens op te slaan ontstond het plan om het International Bomber Command Centre op te richten. Op die manier kunnen volgende generaties leren van de rol van Bomber Command tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het merendeel van de van de 27 bases lag destijds in Linconshire vandaar dat deze regio de geuzennaam ‘Bomber County’ kreeg. De kathedraal van Lincoln was voor veel vliegtuigbemanningen een oriëntatiepunt. Om deze reden werd voor deze plaats gekozen als meest geschikte plek om het IBCC te herbergen.

Opening

Onlangs was de feestelijke opening van het IBCC, waarvoor meneer Kroese een persoonlijke uitnodiging ontving van Nicky Barr (CEO IBCC) om hierbij aanwezig te zijn. Meneer Kroese mocht samen met de andere aanwezige veteranen een enorm lint doorknippen, waarmee de opening van het International Bomber Command Centre een feit was.