Home » Nieuws » Eerbetoon voor 105-jarige veteraan van Surinaamse afkomst 30 november 2017

Op 29 november is de heer Eduard Strijk 105 jaar geworden. Daarmee is hij de op één na oudste veteraan van ons land. Reden genoeg voor het Veteraneninstituut om plaatsvervangend directeur Martin Elands langs te laten gaan met een bloemetje en het Vi-schildje.  

De jarige zelf zit in een makkelijke stoel in de hoek van de kamer, schudt handen en knikt vriendelijk naar zijn bezoekers. Communiceren met de heer Strijk blijkt lastig, want hij is behoorlijk doof. Voor de gelegenheid draagt hij een chique zwart pak en een zwarte hoed met daarop – uiteraard – de veteranenspeld. Later wordt hem door zijn jongste dochter Rita een prachtige indianentooi opgezet.

De heer Strijk is in 1912 geboren in Paramaribo. In 1945 gaat hij als lid van de Surinaamse Schutterij vrijwillig scheep om het door Japan bezette Nederlands-Indië te helpen bevrijden. Eduard Strijk wordt in Australië op zijn inzet voorbereid. Hij wordt ingedeeld bij de 3e compagnie van het bataljon Gecombineerde Troepen. Het bataljon is gelegerd in Camp Casino, in New South Wales in het zuidoosten van Australië.

Paramaribo

Strijk wordt van daaruit later ingezet in Nederlands-Indië, onder meer op Nieuw-Guinea. In 1947 keert hij terug naar Paramaribo. Daar werkt hij tot aan zijn pensioen in het vastgoed. In 1975 vestigt hij zich voorgoed in Nederland en sinds een jaar woont hij bij zijn dochter Rita die fulltime voor hem zorgt. Strijk is oud, maar de dagen nog zeker niet moe. Rita is er dan ook van overtuigd dat haar vader volgend jaar nog naar de Nederlandse Veteranendag in Den Haag zal gaan, want “dan kan hij de koning nog eens zien!”

Burgemeester

Vandaag viert hij zijn 105e verjaardag in Almere, te midden van zijn kinderen, klein- en achterkleinkinderen. In de tuin hangen ballonnen, binnen is het warm en gezellig. Ook burgemeester Franc Weerwind van Almere komt even op bezoek met een bos bloemen en een fles jenever. Die krijgt bij het weggaan drie kussen van de jarige op zijn hand gedrukt.