Home Educatie Voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs

Inleven & discussiëren

Een gastles van ‘Veteraan in de Klas’ sluit naadloos aan bij uiteenlopende vakken en opleidingen. Denk hierbij aan burgerschapsvorming, geschiedenis, filosofie, verpleegkunde, PABO of culturele maatschappelijke vorming. Daarnaast kan een gastles ook aansluiten bij uiteenlopende thema’s, zoals oorlog en vrede, huisvesting, hygiëne, pesten, 4&5 mei en levensbeschouwing.

Vraag hier een Veteraan in de Klas aan

Wat zou jij beslissen

Voor leerlingen op het voortgezet onderwijs is er ook de mogelijkheid om naast de gastlessen te kiezen voor het gratis lespakket ‘Wat zou jij beslissen?’.

Elke veteraan moet tijdens een missie keuzes maken. Vaak moet er in korte tijd een beslissing worden genomen, die bepalend kan zijn voor leven of dood. Dit soort afwegingen en dilemma’s staan centraal in ‘Wat zou jij beslissen?’ Door het behandelen van de dilemma’s ervaren de leerlingen hoe moeilijk dit is.
Ze oefenen kritische denkvaardigheden en zien de gevolgen van de verschillende keuzes, ook na de missie. Het programma past binnen verschillende domeinen van burgerschapsvorming zoals; democratie, participatie of identiteit. Maar ook bij geschiedenis of het thema vrede en veiligheid.

De dilemma’s brengen de echte wereld in de klas!

Kijk hier voor meer over Wat zou jij beslissen

Interactieve missiekaart

Wilt u leerlingen voorbereiden op een gastles? Kijk op de interactieve missiekaart en maak samen met veteranen online een reis langs hun herinneringen.

Interactieve missiekaart

Nieuwsbegrip

Nieuwsbegrip, een methode voor begrijpend lezen, ontwikkeld jaarlijks een Nieuwsbegriples over veteranen, in samenwerking met het programma Veteraan in de Klas. De Nieuwsbegriples over veteranen kan op drie niveaus worden gegeven en bestaat uit een handleiding voor de docent, een tekst en een aantal opdrachten

Nieuwsbegriplessen met handleiding