Home » Nieuws » Donkere dagen maar ook een witte kerst 21 december 2018

Een aantal veteranen- inloophuizen viert dit jaar onder zeer zware omstandigheden kerst. Toch gloort er hoop.

Veldpost

Jezus werd in het jaar nul geboren in een stal. Nu ruim tweeduizend jaar later zou zo’n zelfde stal in Nederland waarschijnlijk omgebouwd zijn tot 4-kamer appartement of luxe kantoorruimte. Net als voor Jozef en Maria in het bijbelverhaal, is het voor minder draagkrachtigen en veteranen- inloophuizen heel moeilijk om een goed en veilig onderkomen te vinden, of te behouden. Zoals ‘De Veldpost’ in Amsterdam. Tot drie jaar geleden zaten ze in een fijn, groot pand maar moesten noodgedwongen naar een heel klein winkelpandje verhuizen omdat de verhuurder er andere plannen mee had. Veldpostmedewerker Eus Sandel vertelt:

Er zitten nu anti-krakers in en het is een puinbak.

Het lukte Eus om Femke Halsema, meteen na haar aantreden als burgemeester, van de situatie op de hoogte te brengen. Waarbij hij nog even refereerde aan de betrokkenheid van haar echtgenoot  Robert Oey, maker van de film ‘Gesneuveld’, over Nederlandse militairen in Afghanistan. Eus: “De burgemeester draagt ons een warm hart toe en heeft echt geluisterd want amper een week later kregen we al medewerkers van haar op bezoek. Er wordt gekeken of we terug kunnen. Nu is het alleen nog maar hopen dat het gaat lukken en dat we volgend jaar gewoon weer kerst vieren in ons oude pand.”

Dit jaar is er dus nog een kerstbrunch in het huidige onderkomen. Zo’n dertig man heeft zich hiervoor ingeschreven. Net als voorgaande jaren is er onder leiding van een geestelijk verzorger een moment van bezinning en wordt de zegen uitgesproken voor het nieuwe jaar. De kerstmuziek wordt verzorgd door de televisie en de drank is op rantsoen:

Totaal 24 blikjes bier voor dertig man. Als ze willen gaan drinken doen ze dat maar ergens anders.

Dakloos

Veteranen Inloophuis ‘Parkstad’ in Simpelveld heeft inmiddels helemaal geen onderkomen meer. Waar ze voorgaande jaren nog kerst vierden met ruim 70 man, hebben Paula Wiermans en Bosniëveteraan Marius Bremen, oprichters van inloophuis Parkstad, nu op Tweede Kerstdag hun eigen huis opengesteld voor een handjevol veteranen. Paula: “Er komen onder meer een alleenstaande vader met zoon en een tot vrouw omgebouwde man die nergens anders geaccepteerd wordt. Natuurlijk betalen wij dat uit eigen zak, doen we altijd.”

“Vorig jaar hadden we in ons inloophuis nog een volledig verzorgd kerstdiner, met kerstman, cadeaus en een tombola met als hoofdprijs een nieuwe matras, gesponsord door een matrassenfabriek.” In het inloophuis was ook een spreekuur van een maatschappelijk werker van De Basis, er kon juridische bijstand worden verleend en er werd voor veteranen kleding, voedsel en huisraad ingezameld. Dit alles doen Paula en Marius nu van huis uit. Maar ze blijven positief en strijdvaardig: “Volgend jaar hopen we toch  weer een locatie voor het inloophuis te kunnen huren.”

Kerst in Simpelveld, toen er nog een inloophuis was.

Vrede op aarde

Niet voor alle inloophuizen is het een donkere Kerst. Gelukkig maar. ‘De Oude Stomp’ in Alphen aan de Rijn zit nog steeds op een goede plek en heeft zijn traditionele gratis kerstlunch voor veteranen en partners nu ook opengesteld voor kinderen. Die worden in ‘de poetscabine’ entertaint met spelletjes. Als het aan ‘Koude Oorlogveteraan’ en penningmeester Hans Stapper ligt, wordt tijdens het diner, waar zo’n 45 man aanschuift, in iedere geval de cd Peace on Earth van Kitaro  gedraaid. “Wat is er toepasselijker dan dat?”

Voedselbank

Het Veteranen Inloophuis Arnhem, telt 11 bewoners maar heeft vooral ook een hele sterke buurtfunctie. Zo zijn er regelmatig spelletjesavonden voor de buurt. “Iedereen is hier  welkom”, aldus Patrick Waijer van het inloophuis. Op eerste kerstdag wordt voor dertig bezoekers een 5-gangendiner opgediend en op Tweede Kerstdag wordt er gegourmet. Zeven buurtbewoners hebben zich hiervoor ingeschreven. Patrick en zijn vrouw bereiden het kerstdiner helemaal zelf. Patrick is sowieso onvermoeibaar actief voor de veteranen. Zo gaat hij maar liefst drie keer per week op pad naar o.a. de voedselbank om veteranen gezinnen bij te staan.

Witte kerst

We zitten nu sinds oktober in een briljant pand.

Begeleider Erik Vels is razend enthousiast. ‘Thuisbasis veteranen Eelde’, was voorheen ‘De Compound’ in Assen. Na jarenlange huisvestingsproblemen en gedoe rondom de Compound heeft Vels nu het vertrouwen dat ze in het huidige pand kunnen blijven. In Assen hadden de bewoners nog kippen los rondlopen maar die zijn allemaal door een buizerd verschalkt. “Bij onze huidige stek, dat veel groter is, hebben we voor de zekerheid een kippenren gemaakt.” En nee, de kakelbeestjes worden niet met Kerst opgediend. Op Derde Kerstdag is het grote diner in de eetzaal, geheel aangeboden door een lokale cateraar. De ruimte wordt uiteraard rijkelijk versierd maar niet voordat maar liefst  80 man van Luchtmobiel het hele pand hebben gewit. De eerste Kerst in het nieuwe onderkomen wordt voor de Thuisbasis dus met recht een witte kerst.

 

Inloophuizen en veteranencafés zijn ontmoetingsplekken voor veteranen waarbij gezelligheid en saamhorigheid voorop staat.