Home » Nieuws » Docenten, leerlingen en  veteranen in de schoenen van een militair 3 april 2019

Woensdag 27 maart lanceerde het Veteraneninstituut een nieuw programma voor het onderwijs in het Nationaal Militair Museum in Soest. Het nieuwe scenario van het dilemmaprogramma ‘Wat zou jij beslissen?’ neemt leerlingen op interactieve wijze mee naar een missiegebied en laat ze ervaren hoe het is om keuzes te maken die bepalend kunnen zijn voor leven en dood.

Het dilemmaprogramma geeft invulling aan het vak burgerschap en is bij uitstek een middel om keuze beslisvaardigheden met leerlingen te oefenen.
Omdat erover vertellen nu eenmaal minder goed werkt dan het zélf ondergaan werden docenten, veteranen en leerlingen  tijdens deze kennismiddag meegenomen op de interactieve missie.

Dagvoorzitter Rogier van Elshout & coördinator van het educatief programma ‘Veteraan in de Klas’ Pascal Bobbe zorgden voor een middag waarbij de dialoog centraal stond. Zij gingen op zoek naar de motivering achter de keuzes. En deze antwoorden werden gegeven!

Kris kras door de zaal vloog de ‘dobbelsteen’ om in deze microfoon een antwoord toe te lichten. Gastsprekers van het educatief programma gingen in gesprek met docenten en leerlingen. Deze gastsprekers hebben immers vaak voor uitzonderlijke dilemma’s gestaan tijdens hun missie. Wanneer maak je een juiste keuze? En wat heeft dit dan voor gevolgen voor jou als mens? En voor jou als militair? De leerlingen bekeken de dilemma’s vanuit een heel ander perspectief. Dit zorgde voor leuke discussies.

De ontwerpers van het nieuwe scenario werden ook nog even aan de tand gevoeld en werd gevraagd hoe zij bepaalde keuzen hadden uitgewerkt.
Tot slot gaven alle deelnemers digitaal feedback op het nieuwe programma. Dit alles om het programma nóg beter te laten aansluiten bij de doelgroep, de leerlingen van zowel voortgezet als middelbaar en hoger onderwijs.

Kortom, wij blikken terug op een succesvolle lancering vol interactie en danken hierbij nogmaals alle aanwezigen voor hun komst en het NMM voor de gastvrijheid.

 

‘Wat zou jij beslissen?’ is een onderwijsleermiddel dat kan worden ingezet bij een gastles van Veteraan in de Klas.

Het dilemmaprogramma laat leerlingen kennismaken met begrippen als democratie, grond- en mensenrechten, conflicthantering, gelijkwaardigheid en het omgaan met maatschappelijke diversiteit en geeft inzicht in het werk dat veteranen doen voor vrede en vrijheid.

Meer informatie vindt je op www.veteraanindeklas.nl