Home » Diensten » Interviewcollectie

Ruim 700 interviews online te beluisteren

Hoe was het voor Kees om jaren van zijn familie verwijderd te zijn toen hij op Sumatra zat? Hoe ging Annemarie om met de lokale bevolking in Rwanda? Hoe beleefde Jan het om na het verlaten van de militaire dienst te integreren in de burgermaatschappij? Duik in de interviewcollectie en beluister de persoonlijke verhalen van ruim 700 veteranen. Van soldaat tot generaal, van hospik tot para, van gevechten op Nederlandse bodem in de Meidagen van 1940 tot de slag bij Chora in Afghanistan, alles komt aan bod in deze gevarieerde collectie.

Wat is de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen?

Persoonlijke mondelinge verhalen geven vaak een ander beeld van de ervaringen van militairen tijdens hun uitzending dan wat er op papier staat of wat je in films ziet. De interviewcollectie geeft inzicht in de beleving, sociale verhoudingen en dagelijkse praktijk van een militair voor, tijdens en na een militaire missie of operatie. De collectie bestaat uit geluidsfiles en gegevens van de geïnterviewde veteranen, zoals militaire opleiding, uitzending, rang, functie en legering. Ieder interview, dat gemiddeld 2,5 uur duurt, is per 10 minuten samengevat en voorzien van trefwoorden.

Hoe werkt het?

Toegang tot de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen is eenvoudig. Nadat u zich registreert ontvangt u per mail direct de inloggegevens waarmee u toegang heeft tot de collectie.  De helft van de collectie, 700 interviews, doorzoekt en beluistert u online. Alleen onder strikte voorwaarden en met speciale toestemming van het Veteraneninstituut krijgen gebruikers toegang tot de rest van de interviews.

Het gebruik van de interviews als bron

De interviewcollectie is een vorm van Oral History. Klik hier voor de voordelen en kanttekeningen van het gebruik van de interviews uit de collectie als historische bron.

Samenwerking Data Archiving and Networked Services

Data Archiving and Networked Services (DANS), een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), draagt er zorg voor dat de interviews ook op de lange termijn nog te beluisteren zijn. Samen met DANS heeft het Vi diverse projecten gerealiseerd met delen van de collectie.

De interviewcollectie is mede technisch mogelijk gemaakt door: TICA Solutions, Paolo Sancis Information DesignBecome-IT.

 

 

 Voor liefhebbers van oorlogsverhalen: video-interviews over oorlogservaringen zijn onder meer te bekijken op www.oorlogsverhalen.com

In ruim 600 interviews geeft de collectie inzicht in de beleving, sociale verhoudingen en dagelijkse praktijk van een militair voor, tijdens en na een militaire missie of operatie.