Home » Diensten » Veteranenpas

Veel Nederlandse veteranen hebben een Veteranenpas. Zij genieten niet alleen van het gevoel van erkenning die toekenning en bezit van de pas oproept, maar ook van de bijbehorende faciliteiten. De pas is tweetalig gedrukt, waardoor ook in het buitenland de veteranenstatus kan worden aangetoond.

Zij ontvangen bijvoorbeeld tien keer per jaar het fraaie veteranentijdschrift Checkpoint en hebben recht op enkele gratis treinkaarten voor het bezoeken van veteranenevenementen (postactieve veteranen). Veteranen in werkelijke dienst kunnen via Defensie (DIDO) de reiskosten voor een veteranenbijeenkomst declareren.

Heeft u nog geen Veteranenpas? Veteranen in dienst ontvangen deze en het Draaginsigne Veteranen via hun commandant nadat zij in de Selfservice enkele vinkjes hebben aangezet. Bent u postactieve veteraan? Dan kunt u een Veteranenpas aanvragen via het formulier  ‘Aanvragen Veteranenpas‘. Wilt u uw veteranenpas vervangen? Dat kan via het formulier ‘Vervangen Veteranenpas‘.

Veteranen in werkelijke dienst

Met de invoering van de Veteranenwet in 2012 krijgen militairen in werkelijke dienst, na een relevante uitzending, de veteranenstatus toegekend. Zij kunnen daardoor een veteranenpas aanvragen. De veteranenpas geeft recht op bepaalde faciliteiten als teken van erkenning en waardering en wordt verstrekt door het Veteraneninstituut. Met deze pas kunnen zij het veteranenblad Checkpoint lezen, maar ook aanbiedingen en kortingen verkrijgen. Om de pas te ontvangen moet de veteraan in werkelijke dienst dit aanvinken via de Selfservice.

Voor het aanmaken van de pas, heeft het Veteraneninstituut naast de pasfoto ook de persoonsgegeven nodig. De veteraan moet, in verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de informatie zelf beschikbaar stellen. Hij/zij verleent persoonlijk toestemming door dit aan te vinken via: ‘Intranet Portaal > Selfservice > Alle Apps > Informatie > Persoonlijke instellingen > Correspondentie/Pasfoto’.

Klik hier voor meer informatie voor het aanvragen van de veteranenpas voor veteranen in werkelijke dienst.

Logo OH

 

Klik hier voor een overzicht van de voordelen waarvan u kunt profiteren met uw Veteranenpas.

Reis & Reüniefaciliteiten

Veteranen uit dienst van Defensie hebben recht op twee keer per jaar gratis treinvervoer voor het bezoeken van veteranenevenementen. Daarnaast heeft Defensie voor veteranen en postactieven een regeling voor reüniefaciliteiten opgezet.