29 november 2019
Home Nieuws Deelname Nederlands fregat aan Europese maritieme missie

Deelname Nederlands fregat aan Europese maritieme missie

Zr. Ms. De Ruyter vertrekt in januari 2020 naar de Golfregio.

Bron: Ministerie van Defensie

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. De Ruyter vertrekt in januari 2020 naar de Golfregio. Het schip neemt daar tot juni 2020 deel aan een Europese maritieme missie. Het doel is het versterken van de veiligheid in het onrustige gebied. De ministerraad stemde vandaag in met de deelname.

In de regio zijn de spanningen de afgelopen periode hoog opgelopen. Incidenten die de scheepvaart ontregelen en de bijkomende onzekerheid hebben directe gevolgen voor de wereldeconomie en voor Nederlandse reders. Minister Ank Bijleveld-Schouten:

 

“Nederland is een logistiek knooppunt en een zeevarende handelsnatie. Veiligheidsincidenten in zo’n belangrijke maritieme regio raken dus direct aan onze veiligheids- en economische belangen. Het waarborgen van de vrije en veilige doorvaart voor het maritieme verkeer in dit gebied is dan ook nadrukkelijk in ons belang.”

 

EMASOH
Zr. Ms. De Ruyter gaat deel uitmaken van de European-Led Mission Awareness Strait of Hormuz (EMASOH). Het initiatief voor de missie is genomen door Frankrijk. EMASOH vindt plaats in het westelijk deel van de Golf van Oman, het oostelijke deel van de Arabische Golf en de Straat van Hormuz. Speciaal voor de missie krijgt het fregat een NH90- maritieme gevechtshelikopter en extra stafofficieren aan boord. Gelijktijdig met de missie zet Nederland zich op diplomatiek niveau in om de spanningen te verminderen.