8 juli 2015
Home Nieuws “De meesten lenen nog liever hun vrouw uit dan hun motor!”

“De meesten lenen nog liever hun vrouw uit dan hun motor!”

Dinsdagmiddag 7 juli reden veertig veteranen van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders speciaal naar Amersfoort om ANWB-medewerker Henk Engelsman in het zonnetje te zetten.

Op de Nederlandse Veteranendag op 27 juni deed Henk iets bijzonders. Helmer Berkhoff, een van de veteranen motorrijders, kwam met pech stil te staan. Hij belde de ANWB voor hulp en monteur Henk Engelsman arriveerde. Hij stelde vast dat de motor ter plekke niet gerepareerd kon worden. Helmer belde motorzaken in het hele land voor een huur motor. Hij wilde immers meerijden met het defilé door de binnenstad van Den Haag. Omdat op hetzelfde moment de TT in Assen plaatsvond, was er geen motor meer te vinden. Henk zag na anderhalf uur bellen de ontreddering in Helmer zijn ogen. Spontaan zei Henk:

Ik heb thuis nog wel een motor staan die je mag lenen.

Helmer wist niet wat hij hoorde. “Meen je dat nou echt?” “Ja, ik wil mijn motor graag aan je uitlenen onder de voorwaarde dat hij weer heel terug komt.” Beiden reden naar Henk zijn huis en Helmer kon alsnog naar Den Haag.

11703436_804562412976441_4192155946930419529_o

Wederzijdse waardering
Veteraan Helmer Berkhoff wilde dit grote gebaar niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Hij besloot om op Facebook in de besloten groep van de Stichting Nederlandse Veteranen Motorrijders een oproep te plaatsen om Henk te gaan bedanken. Op een parkeerplaats dicht bij Henk zijn werk verzamelden veertig veteranen motorrijders om in colonne naar hem toe te rijden. Op Henk zijn werk was inmiddels ook de directeur van de ANWB, Frits van Bruggen, gearriveerd. Bij aankomst van de motoren wist Henk niet wat hem overkwam. Als eerbetoon voor Henk zijn vertrouwen om zijn motor aan een veteraan uit te lenen, brachten alle veteranen een militaire groet. Van het Veteraneninstituut kreeg Henk een boek over veteranen en een woord van dank van de directeur Frank Marcus. Henk bedankte alle veteranen motorrijders en zei dit nooit te hebben verwacht. “Toen ik de emotie in Helmer zijn ogen zag omdat hij waarschijnlijk niet op de motor voor de Koning langs kon rijden, wist ik het zeker. Als blijk van waardering voor de inzet van alle veteranen moet ik dit gewoon doen!” Na alle woorden van dank was er nog een informeel samenzijn waarbij een van de veteranen verzuchtte: “Wat een prachtkerel die Henk. De meesten lenen nog liever hun vrouw uit dan hun motor. Echt ongelofelijk wat hij heeft gedaan.”