21 juli 2020
Home Nieuws Terug naar het missiegebied

Terug naar het missiegebied

Teruggaan naar een missiegebied is niet zomaar een vakantie. Het is vaak een reis met onverwachte emoties, mooie herinneringen en bijzondere ontmoetingen.

Arian de Visser (39)
Ging in 2019 terug naar Kosovo

‘Als boordschutter heb ik veel gezien van de omgeving. We hebben het hele gebied doorkruist en in veel verschillende dorpjes rondgereden. Het maakte veel indruk op me.’

‘Ik was ervan overtuigd dat ik ons kamp, Canauba Hill, zo weer zou terugvinden. Dat bleek naïef, want niets was hetzelfde. Ik was blij te zien dat je aan de buitenkant de sporen van de oorlog niet meer ziet.’

‘In twintig jaar hebben ze er veel bereikt. Het idee dat ik daar een kleine bijdrage aan heb geleverd, vind ik fijn. En dat ik het met eigen ogen heb kunnen zien, is een mooie bonus.’

 

Siem Kersten (59)
Ging in maart 2020 terug naar Libanon

‘Vooraf had ik nauwelijks verwachtingen. Ik wilde het indrukwekkende land aan mijn vrouw laten zien. Het heeft me veel goed gedaan, dat had ik van tevoren niet verwacht. Ik heb er destijds heftige dingen meegemaakt en daar heb ik het lastig mee gehad, maar het was zo fijn om te zien dat we er nuttig werk hebben gedaan.’

'Het mooie is dat ik sinds ik terugben, weer goed slaap.’

Herman van der Leelie (88)
Ging twee keer terug naar Zuid-Korea (2017 en 2018)

‘De mensen waren zo vriendelijk en dankbaar. Ze zongen voor ons of vielen huilend op straat. Het gaf me een goed gevoel dat de Koreanen nieuwsgierig waren naar de militairen van toen.’

'Toen wij er zaten, was er niets. Nu is het een modern land. Het contrast is enorm.'

Jos Wessels (99)
Ging in 2013 terug naar Thailand

‘We gingen terug naar de Birmaspoorweg. De rest van de groep bestond uit nabestaanden, ik werd meegevraagd om hen te vertellen wat we er hebben meegemaakt. De jonge generatie heeft natuurlijk geen idee hoe het eraan toe ging.’

'Natuurlijk herkende ik het nog, de rivier en het oerwoud.'