20 april 2020
Home Nieuws Feest!

Feest!

Historische foto's van de bevrijding.

In 1944 en 1945 viert de Nederlandse bevolking na vijf jaar Duitse bezetting uitzinnig de bevrijding van Nederland. Mensen gaan massaal de straat op om de geallieerde militairen te verwelkomen. Ze juichen en zwaaien naar hun bevrijders.

De Nederlanders keken lang en vol verwachting uit naar de komst van de geallieerden. De bevrijding van de steden en dorpen verliepen vaak volgens een vast patroon. Het schieten en oorlogsgeweld kwamen dichterbij, vervolgens was er een verkenner of een dorpsgenoot die beweerde dat de bevrijders in de buurt en al gezien waren. Uiteindelijk arriveerden na enkele uren gespannen wachten de geallieerden die door de bevolking stormachtig werden onthaald. De Nederlandse vlag ging uit. Zodra de Duitsers zich terugtrokken kwamen de verzetsstrijders en onderduikers tevoorschijn. De geallieerden brachten sigaretten en chocola mee en deelden die uit. Er werd gedanst, er waren optochten, op straat werd er volop gefeest.

1 / 7 Bevrijdingsbal voor militairen van de Koninklijke Nederlandse Brigade Prinses Irene in de Apollohal te Amsterdam. (31 april 1945)
2 / 7 Een soldaat van de Irenebrigade deelt rantsoenen uit aan de gretige Haagse jeugd.
3 / 7 Twee Amsterdamse meisjes achterop de Norton motorfiets van een Canadese militair.
4 / 7 Een colonne van het Britse 30th Corps rijdt door Eindhoven op weg naar Arnhem, het hoofddoel van Operatie Market Garden. Burgers staan langs de kant van de weg om de militairen toe te zwaaien. (18 september 1944)
5 / 7 Geallieerde trucks rijden volgepakt met Amsterdamse jongelui door een straat in de directe omgeving van de Munt. (mei 1945)
6 / 7 Een militair van de Prinses Irenebrigade en een jonge vrouw converseren met andere dansers tijdens het bevrijdingsbal voor militairen van de Prinses Irenebrigade in de Apollohal.
7 / 7 Twee militairen van de Prinses Irenebrigade drinken samen met een burger op de bevrijding.