26 november 2016
Home Nieuws Bronzen Schild uitgereikt aan 7 LUA

Bronzen Schild uitgereikt aan 7 LUA

Exact 54 jaar na dato hebben militairen van voormalig 7 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie vandaag het Bronzen Schild gekregen. Zij kregen de bijzondere onderscheiding voor buitengewone toewijding en bijzonder loffelijk optreden tijdens de verdediging van Nederlands Nieuw-Guinea in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Hoogste groepswaardering

Volgens Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen verdient de afdeling de groepswaardering en wordt hun inzet op deze manier zicht- en tastbaar. Beulen deelde de onderscheiding uit in het Limburgse Vredepeel. Het Bronzen Schild is de hoogste groepswaardering die de commandant Landstrijdkrachten kan uitreiken.

Nieuw-Guinea

Tussen eind  1958 en oktober 1962 werd de zelfstandige afdeling ‘Biak’ (het latere 7 Lichte Luchtdoelartillerie) uitgezonden naar Nederlands Nieuw-Guinea om de eenheden ter plekke te ondersteunen. De afdeling werd enkele maanden daarvoor opgericht en bestond voor een groot deel uit dienstplichtige militairen, die zich hier vrijwillig voor hadden aangemeld.

Repatriëren

Nadat het bestuur over Nederlands Nieuw-Guinea op 1 oktober 1962 aan de Verenigde Naties werd overgedragen (later gevolgd door een soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië), werden de Nederlandse eenheden in het gebied in de loop van september en oktober 1962 gerepatrieerd. Waaronder ook 7 Afdeling Lichte Luchtdoelartillerie.

Verandering

Destijds stelde Commandant 1 Legerkorps aan de Bevelhebber der Landstrijdkrachten al snel voor om het Bronzen Schild toe te kennen aan de eenheden die naar Nederlands Nieuw-Guinea waren uitgezonden. Maar de toekenning bleef beperkt tot de eenheden die na terugkeer niet werden opgeheven. Daar is vandaag verandering ingekomen.

(Bron nieuwsbericht: Ministerie van Defensie)
(Bron foto:                   Ministerie van Defensie)