15 augustus 2019
Home Nieuws Bijzondere dapperheidsonderscheiding voor veteraan

Bijzondere dapperheidsonderscheiding voor veteraan

Henk Struijs voorkwam 13 jaar geleden een familiedrama.

Bron: Ministerie van Defensie

Afgelopen woensdag reikte Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten een civiele dapperheidsonderscheiding uit aan kapitein b.d. Henk Struijs. Dertien jaar geleden wist hij door zijn zeer moedige optreden een familiedrama te voorkomen.

Een novemberavond, dertien jaar geleden. De buurvrouw van Henk roept zijn hulp in, ze vertrouwt de situatie in haar huis niet. Mogelijk houdt haar ex-man zich daar verscholen. Henk gaat voorop het donkere huis in en hoort een klik. Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten: “Wat Henk vermoedt, dankzij zijn jarenlange kennis en ervaring als militair, blijkt waar. De klik is het geluid van een wapen dat weigert. En de loop is op Henk gericht.”

Henk gaat direct tot actie over en weet de gewapende man te overmeesteren. Hij neemt het wapen af en houdt de man vervolgens in de houdgreep totdat de politie is gearriveerd. Door zijn snelle handelen heeft hij een vreselijk familiedrama kunnen voorkomen. De ex-man verklaart achteraf dat hij drie kogels in zijn wapen had: voor zijn ex-vrouw en voor hun twee kinderen.

Vanwege zijn moedige inzet ontving Henk woensdag de Erepenning voor menschlievend hulpbetoon in zilver. Deze hoge civiele onderscheiding wordt in Nederland zelden uitgereikt. Bijleveld: “Henk, jij speelde de hoofdrol, die allesbepalend was voor het leven van anderen”.