26 juni 2019
Home Nieuws Kijk en luister naar verhalen van veteranen

Kijk en luister naar verhalen van veteranen

In de Interviewcollectie Nederlandse Veteranen (ICNV) zitten meer dan 1200 interviews met Nederlandse veteranen die hebben deelgenomen aan één of meer oorlogen, gewapende conflicten of vredesmissies waarbij Nederland sinds 1940 betrokken is geweest.

De interviews met veteranen zorgen ervoor dat meer mensen kennis kunnen nemen van de ervaringen van veteranen en dat de kennis van de militaire geschiedenis wordt vergroot. De interviews geven inzicht in de beleving, de sociale verhoudingen en het dagelijks leven van een militair voor, tijdens en na een missie en maakt duidelijk hoe die ervaringen hun verdere leven hebben beïnvloed. De interviews vormen een boeiende aanvulling op archieven, boeken en films. Het Veteraneninstituut blijft veteranen interviewen. Hierdoor groeit de interviewcollectie nog steeds.

Om de interviewcollectie onder aandacht van een groter publiek te brengen, heeft het Veteraneninstituut een reizende tentoonstelling laten maken die bestaat uit negen veteranen-luisterzuilen en een informatiepaneel. Op elke zuil is een korte tekst over een van deze veteranen te lezen, is een geluidsfragment uit het bijbehorende interview te horen en zijn een aantal foto’s van de fotograaf William Moore te bekijken. De teksten, geluidsfragmenten en foto’s zijn verwisselbaar.
Dit jaar koos het Veteraneninstituut voor drie thema’s: WOII, Nederlands-Indië/Bronbeek en UNIFIL. Op de Nederlandse Veteranendag zaterdag 29 juni aanstaande is de reizende tentoonstelling in de stand van het Veteraneninstituut voor het eerst te zien. U bent van harte welkom om de tentoonstelling te bekijken en te beluisteren!

Bent u benieuwd naar de interviews die in de collectie zitten? Het geluidsarchief is voor iedereen toegankelijk en te beluisteren op

Website veteranenvertellen.nl