Home » Ontmoeten » Agenda » Herdenking Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg 2018

Het is niet nodig je voor de herdenking aan te melden of te reserveren. We zorgen voor voldoende stoelen en dat er voor iedereen een plaats is. Het landgoed Bronbeek is vanaf 9.30 open. De reünie van de veteranen begint om 10 uur in de serre van de Kumpulan, de gasten van de commandant worden vanaf 10 uur verwacht in de commandantswoning. Beide groepen ontvangen hiervoor een aparte uitnodiging. De overige gasten kunnen bij de infostands en de tent vanaf 10 uur terecht voor een kop koffie. Het herdenkingsprogramma begint een kwartier eerder dan voorheen, om 10.45 uur bij het Drie Pagoden Monument.

AANMELDEN INDISCH LUNCHBUFFET

Aanmelden voor het bijwonen van de herdenking is niet nodig. Echter, als u na de herdenkingsplechtigheid gebruik wilt maken van het Indisch lunchbuffet in de Kumpulan is het wél belangrijk dat u zich van te voren aanmeldt en betaalt. De keuken moet immers weten hoeveel gasten zij kan verwachten. Aanmelden voor het lunchbuffet kan via het digitale aanmeldformulier.

Klik hier voor het digitale aanmeldformulier Indisch lunchbuffet

De lunchbonnen kosten € 14 per stuk. U kunt ze op zaterdag 25 augustus vanaf 9.30 afhalen bij de SHBSS-kraam op het veld achter de Kumpulan.

AANMELDEN SPOORWEGVETERANEN

De veteranen van de Birma Siam en Pakan Baroe spoorweg krijgen via de post een uitnodiging en aan hen wordt verzocht een aanmeldformulier in te vullen en terug te sturen. Ben u spoorwegveteraan maar heeft u geen kaart gehad van SHBSS, stuur ons dan een mail op info@shbss.nl.

PROGRAMMA VAN DE HERDENKINGSCEREMONIE

10.30: Bezoekers wordt verzocht een plaatsje te zoeken bij het Drie Pagoden Monument.
10.45 -11.30: Herdenkingsplechtigheid bij het Drie Pagoden Monument met een toespraak door de voorzitter van SHBSS, Erik Broekroelofs. Verder zal Jules Scholten, SHBSS-pelgrimsreiziger van de 2017-reis, vertellen over zijn ervaringen. De officiële herdenkingsplechtigheid wordt ingeleid met de KNIL-dodenmars, gevolgd door een minuut stilte en het gezamenlijk zingen van het Wilhelmus.
11.30: Kranslegging met aansluitend defilé en bloemlegging.

ACTIVITEITEN VOOR EN NA DE HERDENKING

Het lunchbuffet in de Kumpulan is beschikbaar van 12 uur tot en met 14.00. Er zijn geen lunch-shifts, van de bezoekers wordt verwacht de drukte in de Kumpulan zelf in de gaten te houden en een geschikt lunchmoment uit te zoeken. We verzoeken de bezoekers die klaar zijn met eten plaats te maken voor anderen. De Sumatrazaal is in verband met de daar te houden presentatie na 13.15 niet meer toegankelijk voor lunchgasten.

Van 12.30 tot 13.00 is er in de Indische Zaal van het museumgebouw een boekpresentatie van Marc Entrop. Hij vond in het bureau van grootvader brieven van zijn beide oudooms, Piet en Wim Entrop. Het bleek een aangrijpend verslag van hun verblijf in Java en langs de spoorlijn in Thailand en Birma: “om het één keer op te schrijven en het daarna nooit meer te hoeven vertellen”. Marc Entrop en SHBSS hebben de handen ineen geslagen om de bijzondere brieven in een boekje te bundelen. Let op: de Indische Zaal heeft een capaciteit van maximaal 50 personen, vol is vol.

Van 13.45 tot ongeveer 16 uur zijn er in de Sumatra zaal twee bijzondere presentaties over de Pakan Baroe Spoorweg. Henk Hovinga, Pakan Baroe kenner bij uitstek, zal de historie van “deze andere spoorlijn” uitleggen. Wat was het doel van deze spoorlijn en hoe ging dat in zijn werk? Daarna is het woord aan Jamie Farrell, die speciaal voor deze herdenking uit Sumatra over komt. Jamie heeft afgelopen jaren op aanwijzing van Henk Hovinga restanten van de spoorweg en kampen in de jungle blootgelegd. Jamie zal met veel boeiend beeldmateriaal laten zien wat er in de ondoordringbare jungle van Sumatra heden ten dage nog terug te vinden is. En dat is niet gering. Het belooft een interessante lezing te worden. De Sumatra zaal is de grote zaal in het Kumpulan gebouw. Hier is plaats genoeg, dus blijft u vooral luisteren.

Op het terrein bij de Kumpulan zijn daarnaast vanaf 10 uur diverse infostands en kramen opgezet. Daaronder ook de kraam van SHBSS waar u de lunchbonnen kunt ophalen maar ook uw keuze kunt maken uit een breed aanbod boeken en Dvd’s. Let op dat u alleen contact kunt betalen en niet pinnen. In de hal van het museumgebouw rekenen wij wederom op de hulp van Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (SOO), die bezoekers van de herdenking kunnen helpen met het vertalen en begrijpen van de indexkaarten van krijgsgevangenen.

Belangrijke informatie

Landgoed Bronbeek
10:45
25 augustus 2018
Museum Bronbeek
Velperweg 147
6824 MB , Arnhem
026-3763555
Naar de website